Druivenijs met citroenverbena

Druivenijs met citroenverbena

Tijdens tropische zomerdagen kun je wel wat verkoeling gebruiken. Dit heerlijke druivenijs met citroenverbena is niet alleen bijzonder, maar smaakt ook nog eens geweldig.
Bereidingstijd: 2 uur, 20 min.

Dit heb je nodig voor druivenijs:

  • 450 g pitloze druiven
  • 125 ml room
  • 140 g kristalsuiker
  • 25 g druivensuiker
  • 6 takjes citroenverbena
  • 100 ml volle melk
  • 1 eidooier

Zo maak je druivenijs:

  • Was de druiven en pureer ze met de staafmixer.
  • Zeef het druivensap om de velletjes te verwijderen.
  • Verwarm de room in een pan met de suiker en de druivensuiker. Laat niet aan de kook komen.
  • Roer tot de suiker goed is opgelost en neem de pan van het vuur.
  • Voeg de gewassen blaadjes citroenverbena toe.
  • Verwarm de melk.
  • Klop de eidooier los en giet de warme melk er langzaam bij.
  • Verwarm het mengsel rustig tot het zo dik is dat het aan de bolle kant van een lepel blijft hangen.
  • Voeg het druivensap en het room-suikermengsel toe en roer door.
  • Laat het geheel afkoelen en zet het mengsel een uur in de koelkast.
  • Zeef de blaadjes citroenverbena eruit.
  • Schep het mengsel in de ijsmachine en laat de machine draaien.

Tips:

  • Serveer het ijs in een glas met een compote van druiven en pruimen, gehalveerde druiven en slagroom.
  • Een druif (Vitis vinifera) is goed als klimplant te kweken, kies een sterke buitendruif zoals de blauwe ‘Nero’, de witte ‘Bianca’ of de pitloze ‘Vanessa’.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.