Spliterwtendip met groentes

Spliterwtendip met groentes

Spliterwten kennen we vooral van de erwtensoep. Maar je kunt er nog veel meer doen. Bijvoorbeeld deze verrassende, zomerse dip maken. Serveer met diverse rauwe groentes zoals komkommer, wortel, bleekselderij, paprika en tomaatjes, en stukjes (plat)brood. Kijk in Landleven augustus voor nog meer recepten met spliterwten.

Dit heb je nodig voor de spliterwtendip:

  • 250 g spliterwten
  • 500 ml bouillon
  • 100 ml tahin (sesampasta)
  • 1 teentje knoflook
  • sap en rasp van 1 citroen
  • 1 el komijnpoeder
  • ½ tl zout
  • klein handjevol verse muntblaadjes
  • 50 ml olijfolie

Zo ga je te werk voor de spliterwtendip:

Was de spliterwten.
Schep ze in een pan en giet er de bouillon bij.
Breng het geheel aan de kook, draai het vuur wat lager en laat de erwten in 35-40 minuten gaar koken. Het water zal dan bijna helemaal opgenomen zijn.
Schep de erwten, met het eventuele kookvocht, in een blender of keukenmachine met sikkelmes.
Voeg de overige ingrediënten (behalve de olie) toe, en draai in de machine tot een gladde massa. Stop af en toe om zijkanten naar beneden te schrapen.
Als alles glad is, voeg dan in een straaltje, al mengend, de olie toe.
Proef of er nog wat meer zout bij moet.
Voeg eventueel een scheut water toe om het geheel wat smeuïger te maken.
Dek de dip af en bewaar in de koelkast tot gebruik.
Serveer met diverse rauwe groentes zoals komkommer, wortel, bleekselderij, paprika en tomaatjes, en stukjes (plat)brood.

Nederlands eiwit

Erwtensoep? Typisch Nederlands zul je zeggen. Maar wist je dat de spliterwten bijna nooit uit Nederland komen? We importeren ze bijvoorbeeld uit Canada. Tino Stollenga uit Eppenhuizen probeert daar samen met andere Nederlandse boeren verandering in te brengen. Op www.eiwitboeren.nl vind je meer informatie over de organisatie Eiwitboeren van Nederland waar Tino mee samenwerkt.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."