Vijfschaft

Vijfschaft

Dit is een ouderwets boerengerecht met vijf ingrediënten, vandaar de naam vijfschaft. Serveer je er worst en spek bij, dan wordt het zevenschaft genoemd

Dit heb je nodig voor vijfschaft:

  • 700 g aardappels
  • 250 g winterpeen
  • 2 flinke uien
  • 2 stevige appels, in stukken gesneden
  • 250 g bruine bonen, gaar
  • 100 ml volle melk
  • 50 g boter
  • zout en peper

Zo ga je te werk:

  • Schil de aardappels en snijd ze in grove stukken.
  • Maak de uien en de peen schoon en snijd deze ook in grove stukken.
  • Doe de aardappels, de uien en de peen in een pan en voeg genoeg water toe. Breng het geheel aan de kook en laat het op een laag vuur in dertig tot veertig minuten gaar worden.
  • Voeg zo’n vijf minuten voor het einde van de bereidingstijd de stukken appel en de bonen toe en laat deze meewarmen.
  • Giet alles af en stamp tot een stamppot.
  • Voeg melk en boter naar smaak toe om de vijfschaft smeuïg te maken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Lekker met Amsterdamse uitjes of zoetzure augurken. Op de foto hebben we de ingrediënten niet gestampt, maar alle groentes ‘los’ gehouden, dat kan ook.