Hete bliksem van appels en peren
Hete bliksem is echt een oudhollandse stamppot. De naam ‘hete bliksem’ komt doordat het gerecht zo lang heet blijft. Dit komt door het vocht uit de appels. Probeer het recept ook eens uit. Het is lekker met krokant gebakken speklapjes!
Dit recept is geschikt voor 4 personen. Je maakt het in 40 minuten.
Dit heb je nodig voor hete bliksem:
- 1,2 kg kruimige aardappelen
- 400 g zoete appels (bijv. Jonagold)
- 250 g zure appels (bijv. Goudrenet)
- 400 g peren (bijv. Gieser Wildeman)
- klontje boter
- 1 tl gemalen kardemom
- naar smaak zout
Zo maak je hete bliksem:
- Schil en was de aardappelen, snijd ze in stukken en leg ze in een ruime pan met een laag water.
- Schil de appels en peren, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen.
- Voeg het fruit toe aan de aardappelen en kook het geheel in ongeveer 20 minuten gaar.
- Giet het kookvocht af, maar bewaar ongeveer een kopje.
- Stamp de ingrediënten tot een grove puree en voeg wat van het kookvocht toe om het geheel smeuïg te maken.
- Roer er als laatste het klontje boter, de kardemompoeder en zout naar smaak door
Tip
Deze stamppot is lekker met krokant gebakken speklapjes! Wist je dat hete bliksem in Gelderland traditioneel wordt gegeten met klapstuk? Vaak zitten er ook stukjes spek bij. In Noord-Brabant eten ze het van oudsher met Brabantse metworst en rookworst.
Nog meer stamppot
Een stamppot is makkelijk te maken en eindeloos mee te variëren. We hebben hier de lekkerste stamppotten verzameld. Van kruidenzuurkool tot een pittige wittekoolstamppot. Eet smakelijk!
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."