Zuurbessensiroop

Zuurbessensiroop

Grietje van der Meulen bereidt een tal aan siropen, geleien en jams van onder meer mispel, roos, rozenbottel braam, sleedoorn, vlierbloesem en vlierbessen. En uiteraard barberis. Ze bereidt alles zonder kunstmatige toevoegingen.
Bereidingstijd: 50 min.

Berberis heeft de naam drager te zijn van roest, die tarwe en rogge aantast. Het is een tijdlang in grote delen van Europa verboden geweest de plant aan te planten. De gunstige eigenschappen zijn daardoor vergeten.

“De zuurbes is heel productief, voor eigen gebruik kom je met één struik al een heel eind.” Het oogsten is een dankbare klus. De opbrengst is hoog en de bessen laten zich eenvoudig van de takken afrissen. “Draag echter wel handschoenen.”, raadt Grietje aan, “om je tegen de stekels te beschermen.”

Grietje verwerkt de bessen in jam, siroop, gelei en saus. “Vaak is de opbrengst zo groot dat ik de geoogste bessen eerst in de vriezer stop totdat ik ze kan verwerken. Dat heeft als bijkomend voordeel dat de schil iets zachter wordt en dat het suikergehalte in de bessen stijgt. Maar direct verwerken kan net zo goed.”

Stap 1

Was de bessen. Verwijder grote takken. Kleine takjes kun je rustig laten zitten. Doe de bessen in de pan en voeg twee keer zoveel water toe als er bessen zijn. Breng dit aan de kook.

Stap 2

Haal de pan van het vuur en ga even flink met de aardappelstamper te keer. Laat de geprakte bessen ongeveer twintig minuten staan.

Stap 3

Steriliseer ondertussen de flessen in de oven (twintig minuten op 20 graden). Gebruik bij voorkeur flessen met een schroefdop. Spoel de doppen met kokend water en laat ze in het water liggen, totdat je ze op de fles schroeft.

Stap 4

Giet de bessen in een doek die je in een zeef hebt gelegd en vang het vocht op. Voeg aan het vocht de helft aan suiker toe, dus ongeveer 500 gram suiker op één liter. Breng het gezoete vocht opnieuw aan de kook en laat het vijf minuten doorkoken.

Stap 5

Giet de siroop zo heet mogelijk in de flessen en sluit deze snel af. Draai de afgesloten flessen een keer zodat de hete siroop de binnenkant van de dop raakt en nogmaals steriliseert.

Stap 6

Ongeopende flessen blijven jarenlang goed. Na openen is de siroop enkele weken houdbaar in de koelkast. De friszure siroop met een klein bittertje erin is heerlijk als aanmaaklimonade, maar zeker net zo lekker over ijs, in de yoghurt of verwerkt in gebak. Ook verwerkt in glühwein, met een kaneelstokje en sinaasappelschil een aanrader.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.