Kweepeer gelei
Kweepeergelei is net zoals jam lekker als broodbeleg. Maar je kunt de gelei ook combineren met een kaasplankje of verwerken in een kruidig stoofpotje. De hoeveelheden van dit recept kun je makkelijk aanpassen naar hoeveel kweeperen je hebt.
Bereidingstijd: 2 uur 25 min.
Dit heb je nodig:
- 1 kg kweeperen
- 2 grote citroenen, uitgeperst
- Ca. 1 l water
- Ca. 500 g geleisuiker speciaal
Bereidingswijze:
- Om gelei te maken, kook je eerst sap van de kweeperen. Wrijf of was de kweeperen schoon.
- Snijd ze in grove stukken; laat de schil, de pitjes en de klokhuizen zeker zitten, deze voegen extra pectine toe.
- Kook nu sap van de vruchten met behulp van een sappan en werk op de gebruikelijke wijze. Heb je geen sappan? Doe de stukken kweepeer dan in een ruime pan. Voeg genoeg water toe zodat de kweepeer onder staat.
- Breng het geheel aan de kook, doe het deksel op de pan en laat de kweepeer zachtjes gaar koken. Dit duurt zo’n anderhalf tot twee uur. Laat het geheel een nacht staan.
- De volgende dag laat je de massa uitlekken in een zeef, eventueel bekleed met kaasdoek of een schone theedoek.
- Meet het verkregen sap af. Voeg per 1,25 liter sap, 500 gram geleisuiker speciaal toe en het citroensap.
- Roer goed door en breng het geheel langzaam aan de kook.
- Laat het één minuut flink doorkoken (of volg de aanwijzingen op de verpakking) en schuim af indien nodig. Giet de gelei in schone jampotjes en sluit de deksels.
- De gelei is zeker een jaar houdbaar.
Tip:
Voeg op het laatst de zaadjes uit een vanillestokje toe om kweepeer-vanilegelei te maken.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.