Kweepeer-appeljam

Kweepeer-appeljam

Kweepeer laat zich goed combineren met andere smaken. Favoriete combinaties zijn die met steranijs, kaneel, piment, vanille en kruidnagel.
Bereidingstijd: 60 min.

Dit heb je nodig:

  • 1 kg kweeperen
  • 1 kg appels
  • 1 citroen, sap en rasp
  • 500 g geleisuiker speciaal

Bereidingswijze:

  1. Schil de kweeperen, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in stukjes.
  2. Doe hetzelfde met de appels.
  3. Leg de stukjes fruit in een ruime pan, voeg de rasp en het sap van de citroen toe en een scheut water (zoveel dat het fruit straks niet aanbrandt). 
  4. Zet de pan op het vuur en breng het geheel al roerend aan de kook.
  5. Zet het vuur lager en laat de kweepeer bijna gaar koken (op dit moment kun je er ook voor kiezen om met een staafmixer de vruchten te pureren: je krijgt dan een kweepeer-appelmoes). 
  6. Voeg de suiker toe en roer tot de suiker goed is opgelost. 
  7. Laat het geheel nog enkele minuten doorkoken (volg de aanwijzingen op de verpakking) en schep de jam dan in schone, hete jampotten.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.