Kruisbessenrelish

Kruisbessenrelish

De kruisbes is een besje dat vaak onderschat wordt. Ondanks zijn stekelige voorkomen kun je de bes namelijk op veel lekkere manieren bereiden. Probeer bijvoorbeeld eens deze heerlijke kruisbessenrelish.
Bereidingstijd: 45 min.

Dit heb je nodig:

  • 1 kg kruisbessen
  • 4 uien
  • 200 g rozijnen
  • 100 g geleisuiker
  • 200 g bruine suiker
  • 2,5 dl ciderazijn
  • 2 el zout
  • ½ tl peper
  • 1 tl gemberpoeder
  • 2 el mosterdzaad

Zo maak je kruisbessenrelish:

  1. Maak de kruisbessen schoon en snijd ze in vieren.
  2. Maak ook de uien schoon en snijd ze fijn.
  3. Was de rozijnen en laat ze tien minuten wellen.
  4. Doe de kruisbessen, de uien, de rozijnen (zonder welwater), de suikers, de azijn en de specerijen in een pan en breng het geheel aan de kook.
  5. Laat de relish op een matig vuur zo’n 25 tot 30 minuten pruttelen.
  6. Vul de schone potten met de relish en sluit ze goed af. Lekker bij vlees en fondue.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.