Home > Lekker eten > Bijgerechten > Appel-walnootchutney
Appel-walnootchutney
Deze chutney is echt fantastisch om te maken als je een overschot aan appels hebt. Maak lekker veel, want het blijft heel lang goed. Ook leuk om weg te geven als zelfgemaakt cadeautje van fruit uit eigen tuin.
Bereidingstijd: 1 uur en 15 min.
Dit heb je nodig:
- 1 kg appels, een mix van moes- en handappels
- 250 g ui
- 250 g suiker
- 200 ml appelciderazijn
- 50 g rozijnen
- Stukje gerapte verse gember, ca. 3-4 cm
- 1 tl zout
- 1 kaneelstokje
- 100 g walnoten, schoon gewicht
Zo ga je te werk:
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in stukjes. Maak de uien schoon, halveer ze en snijd ze in halve maantjes.
- Doe alle ingrediƫnten behalve de walnoten in een grote pan met dikke bodem en voeg een klein scheutje water toe.
- Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat een uur zachtjes pruttelen. Hak de walnoten grof en voeg ze aan het eind van de kooktijd toe; laat nog even meekoken. Verwijder het kaneelstokje. Schep de chutney in schone potten en sluit de deksels.
- Laat rustig afkoelen. De chutney is minstens een jaar houdbaar op een koele, donkere plaats.
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediƫnten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.