Home > Lekker eten > Bakken > Meringuetaart met mascarponeroom en vlierbloesem-aardbeien
Meringuetaart met mascarponeroom en vlierbloesem-aardbeien
Deze meringuetaart is een heerlijke, zoete voorjaarstraktatie. Een bijzondere manier om dat eerste maaltje aardbeien te vieren!
Aantal personen: 8-10
Bereidingstijd: 1 uur
Dit heb je nodig voor de meringuetaart:
- 150 ml eiwit
- 220 g poedersuiker
- 3 tl maïzena
- 1 tl witte azijn
Voor de fruitlaag
- 500 g aardbeien
- 3 el vlierbloesemsiroop
Voor de roomlaag
- 200 ml slagroom
- 250 g mascarpone
Zo ga je te werk:
- Meet de eiwitten zorgvuldig af; niet alle eieren zijn even groot! Je hebt voor deze hoeveelheid ongeveer 4 eieren nodig.
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Klop vervolgens de eiwitten in een keukenmachine met garde tot het stijve pieken zijn.
- Voeg nu steeds 1 eetlepel suiker toe terwijl je blijft kloppen; wacht ongeveer dertig seconden voor je de volgende lepel toevoegt.
- Als alle suiker is toegevoegd, laat de machine dan nog vijf minuten doorkloppen tot het schuim stijf en glanzend is.
- Zet daarna de machine stil en haal de garde eruit. Schraap de wanden schoon met een spatel.
- Voeg vervolgens de maïzena en de azijn toe en spatel deze erdoor tot het goed gemengd is.
- Teken op een vel bakpapier een cirkel met een diameter van 18 centimeter. Draai daarna het bakpapier om en leg het op een bakplaat.
- Vorm nu van het schuim een mooie taartbodem ter grootte van de cirkel.
- ‘Veeg’ de zijkanten met een klein paletmes omhoog, zodat je een mooie rand krijgt. Het midden mag wat lager blijven, hier komt straks de vulling in.
- Verlaag de oventemperatuur naar 120 graden en bak de schuimbodem een uur in de oven. Zet de oven uit, maar laat de bodem erin staan (minimaal anderhalf uur, maar mag ook de hele nacht).
- Maak de aardbeien schoon en snijd ze doormidden of in kwarten, afhankelijk van het formaat.
- Meng vervolgens de stukjes in een kom met de siroop en laat een uurtje trekken.
- Klop daarna de slagroom lobbig. Roer de mascarpone los en voeg beetje bij beetje toe aan de slagroom. Klop dit tot een mooi romig geheel (niet té ver doorkloppen).
- Wacht met het samenstellen van de taart tot vlak voor het serveren. Leg de schuimbodem op een mooie schaal. Schep de roomvulling erin en verdeel het fruit met de siroop erover.
Tip!
- Wat verse blaadjes munt of citroenverbena maken het helemaal af.
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.