Feesttaart

Feesttaart

Geen feestje zonder taart! Met deze prachtige bloementaart barst het feest direct in volle hevigheid los. De smakelijke botercake lijkt wel overgoten met een vrolijk mengsel van roze bloemen en zacht fruit. Een feest voor het oog én voor de mond.
Aantal personen: 8-10
Bereidingstijd: 2 uur

Dit heb je nodig

Voor het biscuitdeeg:

  • 175 g ei (= 4 stuks, maat M), op kamertemperatuur
  • 100 g suiker
  • 6 g vanillesuiker
  • snufje zout
  • 75 g bloem
  • 25 g maizena

Voor de botercrème:

  • 125 g eiwit, op kamertemperatuur
  • 250 g suiker
  • snufje zout
  • 375 g roomboter in stukjes, op kamertemperatuur
  • 2 tl vanille-extract
  • rode bietensap

Voor de opmaak:

  • vers fruit zoals framboos, aardbei, kers en blauwe bes verse, onbespoten bloemen (kijk uit voor giftige soorten)

Verder:

  • bakvorm ø 20 cm
  • pan waar de schaal in past
  • hittebestendige schaal
  • handmixer
  • zeef
  • spatel

Zo ga je te werk

Biscuitdeeg

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van de bakvorm met een bakpapiertje en vet de randen in met boter.
  • Zet een pan met wat water op het fornuis en breng het water aan de kook.
  • Doe de eieren, de suiker, de vanillesuiker en een snufje zout in de hittebestendige schaal. Zet de schaal in de pan, en wel zo dat het water niet de schaal raakt. Mix tien minuten op de hoogste stand. De eerste zeven minuten met de schaal in de pan, de resterende drie minuten mag de schaal op het aanrecht staan.
  • Zeef vervolgens de bloem en de maizena boven het eiermengsel.
  • Spatel alles rustig goed door elkaar. Hoe rustiger, hoe luchtiger het resultaat.
  • Giet het beslag in het taartblik en vul tot ongeveer tweederde van het bakblik. Als de vorm te laag is, kun je deze met bakpapier langs de rand iets ophogen. Bak ongeveer een half uur, iets onder het midden van de oven. De baktijd is afhankelijk van de oven en het soort bakblik. Controleer of de cake gaar is door een satéprikker in het midden te steken. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Verleng de baktijd anders met vijf minuten. Als de bovenkant van de cake donker wordt, maar hij is van binnen nog niet gaar, dek dan de bovenkant af met aluminiumfolie voor hij de oven weer in gaat.
  • Laat de cake vijf minuten afkoelen in het bakblik en verwijder hem dan uit de vorm; laat verder afkoelen op een taartrooster.

Swiss Meringue botercrème

  • Breng het water in de pan aan de kook.
  • Maak de hittebestendige schaal goed vetvrij voordat je er het eiwit, de suiker en een snufje zout in doet. Zet de schaal op de pan met water. Roer de ingrediënten rustig, totdat de suiker opgelost is. Je kunt dit testen door een beetje vloeistof tussen je vingers te nemen en te voelen of de suiker is opgelost. Als dat het geval is, kan de schaal van de pan af en mix je het mengsel gedurende tien minuten. Dit kan met de handmixer of in een keukenmachine. Zorg dat de mixer of gardes van de keukenmachine goed vetvrij zijn.
  • Het eiwit is goed stijf als het in pieken omhoog blijft staan en je de kom kunt omkeren zonder dat het mengsel eruit loopt. Voeg nu de stukjes boter beetje voor beetje toe. Mix tot er een mooi crème ontstaat.
  • Voeg vanille-extract toe of een andere smaak naar keuze (zoals koffielikeur, gesmolten chocolade of limoensap. Let op: de kleur van het glazuur kan hierdoor veranderen), en mix het nog even kort door elkaar. Voeg voor de kleur tot slot een beetje rode bietensap toe, tot je de gewenste kleur hebt bereikt.

Opmaak

  • Snijd de biscuit horizontaal in drie gelijke plakken. Draai de taart om; de onderkant wordt de bovenkant van de taart.
  • Smeer tussen elke laag een laagje crème met stukjes vers fruit.
  • Zet de taart tien minuten in de koelkast om op te stijven.
  • Breng een dun laagje botercrème aan op de bovenkant en de zijkant van de taart en zet hem weer tien minuten in de koeling.
  • Werk met een tweede laag botercrème de taart mooi af.
  • Maak je taart af met de bloemen en het verse fruit. Steek een rietje in de taart waar je de bloemen wilt hebben en steek hier de bloemstengel in.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.