Cake uit de weck

Cake uit de weck

Cake laat zich prima wecken. Handig om op voorraad te hebben voor bij de koffie als er onverwacht bezoek komt!
Bereidingstijd: 2 uur

Dit heb je nodig:

  • weckpotten (stortmodel)
  • weckringen
  • klemmen
  • cakebeslag

Zo ga je te werk:

  1. Smeer de binnenkant van de weckpotten in met boter en bestrooi ze met paneermeel.
  2. Vul de glazen tot de helft met het cakebeslag en bak ze zonder deksel in de oven op ongeveer 180 graden. Het beslag rijst dan tot de bovenkant en bakt in een klein uurtje gaar. Eventueel kun je even testen of een satéprikker er schoont uitkomt.
  3. Snijd alles wat (eventueel) boven de pot uitsteekt voorzichtig weg. Doe dit het liefst als de cake nog goed heet is, laat hem niet te veel afkoelen.
  4. Doe de ringen, die tot die tijd in warm water lagen, op de glazen deksels en doe de deksels op de pot. Maak met de klemmen de potten dicht en plaats ze in de weckketel waar je al een laag warm water in gedaan hebt.
  5. Breng het water op een temperatuur van 100 graden en weck de potten zo’n 30 minuten.
  6. Als ze afgekoeld zijn, haal je de klemmen eraf en moet de pot goed dicht zijn. De cakes zijn minimaal 6 maanden houdbaar.

Brood wecken

Brood kun je ook prima wecken. Dat doe je zo:

  1. Laat brooddeeg rijzen.
  2. Rol een grote lap van het deeg en smeer het in met iets lekkers, bijvoorbeeld basilicumpesto, muntpesto of kaneel en suiker.
  3. Rol het deeg daarna losjes op totdat de rol ongeveer zo dik is als de doorsnede van de potten.
  4. Snijd er schijven van: voor potten van een ½ liter schijven tot ongeveer 4 à 5 centimeter, voor potten van ¾ liter schijven van ongeveer 7 centimeter dik.
  5. Doe de schijven in de potten (die je  eerst even hebt ingevet met wat boter en bestrooid met paneermeel).
  6. Laat het deeg onder een vochtige theedoek weer rijzen. In de oven rijst het ook nog, dus als het tijdens de tweede rijs niet helemaal tot bovenin de pot komen, is dat niet erg.
  7. Bak de broodjes zonder deksel zo’n 75 minuten op 180 graden tot ze gaar zijn. Weck ze daarna 30 minuten op 100 graden, weer met ring, deksel en klemmen (zie cake).

Bekijk ook het filmpje van culinair redacteur Klaske, waarin ze laat zien hoe je brood weckt.

Tips

  1. In plaats van met paneermeel kun je de weckpotten van binnen ook bestrooien met zaadjes, pitjes of amandelschaafsel.
  2. Zorg dat het water in de weckketel ongeveer even warm is als de cake, wanneer je deze erin plaatst. De cake mag namelijk niet teveel afkoelen.
  3. Zet liever niet meer dan één laag potten in de ketel. Wil je meerdere lagen wecken? Verzwaar dan de bovenste potten, anders gaan ze drijven. Bij maar één laag potten komt het water tot ongeveer tweederde van de potten.
  4. Je kunt ook wecken in een grote pan met water, bijvoorbeeld een soeppan. Leg dan een opgevouwen theedoek op de bodem voordat je de pan vult met water en potten. Dit voorkomt dat de potten gaan ‘rammelen’ tijdens het wecken. Gebruik een thermometer om de temperatuur van het water in de gaten te houden.

Meer recepten voor cake

Pastinaak-walnootcake

Pastinaak walnoot-cake

Voor een zelfgebakken traktatie hoeft het niet altijd feest te zijn. De cake heeft een verrassend ingrediënt: geraspte pastinaak. Dat maakt de cake heerlijk sappig; lekker in combinatie met walnoot en het romige glazuur.

NAAR RECEPT

Bananencake

Bananencake

De toevoeging van bananen in dit beslag zorgt voor een heerlijk smeuïge cake, die ook erg lekker is met een handjevol grof gehakte walnoten door het beslag. Een perfecte toevoeging aan een kopje koffie of thee.

NAAR RECEPT


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.