Paarse phacelia met een bij

Phacelia: een lekkernij voor bijen

Phacelia (Phacelia tanacetifolia) wordt ook wel bijenvoer genoemd. Die naam is niet toevallig gekozen, want bijen zijn er gek op. Daarnaast zijn de paarsblauwe bloemen prachtig om te zien en is phacelia een perfecte groenbemester!  
 

Oorsprong Phacelia

Phacelia is eenjarige, exotische plant uit de familie van de ruwbladigen. Oorspronkelijk komt phacelia uit Californië. Je herkent de plant aan de paarsblauwe bloemen en phacelia ruikt erg lekker. Wist je dat er ook parfum wordt gewonnen uit deze bloemen? De geur van deze parfums hebben veel weg van lavendel. 
 

Phacelia als bijenvoer

In Nederland staat phacelia ook wel bekend onder de namen ‘bijenvoer’, ‘bijenbrood’ en ‘bijenvriend.’ De bloemen van phacelia zijn een grote voedselbron en produceren enorm veel stuifmeel en nectar. Daar komen natuurlijk bijen op af, maar ook vlinders, zweefvliegen en hommels zijn dol op phacelia vanwege de nectar. 

Phacelia als groenbemester

In moestuin en de landbouw wordt phacelia veel gebruikt als groenbemester. Soms zie je hele velden vol met deze plant. Phacelia heeft als groenbemester meerderdere voordelen. Zo onderdrukt en voorkomt phacelia onkruid. Ook geeft phacelia bij het ontbinden voedingsstoffen vrij in de bodem en dat verbetert de vruchtbaarheid ervan. Het dichte en vezelige wortelstelsel heeft ook een goede invloed op de bodemstructuur. 

Phacelia zaaien

Phacelia heeft een lange bloeiperiode: van mei tot aan de eerste nachtvorst rond oktober. De zaden kunnen vanaf maart in de grond. Zorg dat je de bodem voor die tijd lichtjes omspit. Slechts twee maanden na het zaaien groeit phacelia al. Omdat phacelia zo snel ontkiemt en groeit, kun je ook in meerdere fases zaaien. De insecten zullen je dankbaar zijn! Zaaien kan tot aan midden augustus. 

Verzorging Phacelia

Bijna alle grondsoorten zijn geschikt voor phacelia. De plant houdt van losse grond en een plek in de zon of halfschaduw. Zorg dat de plant wel voldoende water krijgt, anders produceert phacelia alleen stuifmeel en geen nectar. De plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 50-80 centimeter.

Tips voor Phacelia

  • Gebruik je phacelia als groen­bemester, spit hem dan onder voor de bloei. Zo voorkom je dat de plant zich enorm uitzaait.
  • Wanneer je de plant gebruikt als voedsel voor de bestuivers op de tuin, zorg dan dat je de bloemen wegsnoeit voor het zaad loslaat. De zaden kun je makkelijk losschudden in een emmer en bewaren voor volgend jaar.

Special natuurlijk tuinieren

Natuurlijk tuinieren: niet tegen, maar met de natuur!
In deze Landleven special lees je hier alles over.
In deze special o.a.:
- Composteren kun je leren.
- Maak zelf een koude bak.
- Fraai onkruid.
- Geneeskrachtige planten.
Voor maar €7,95!