Roze begonia´s

Alles wat je wilt weten over de begonia

Begonia’s zijn heerlijk veelzijdig. Je vindt ze in alle kleuren, vormen en maten. Ze zijn geschikt als kamerplant, maar fleuren ook je tuin of balkon lekker op.
 

Soorten begonia

De begonia komt oorspronkelijk uit warme, tropische gebieden zoals Afrika, Azië en Zuid-Amerika. De begonia tuinplant stamt af van de begonia familie, een van de grootste plantenfamilies. (Begoniaceae). Daarvan zijn er maar liefst tweeduizend soorten. Die zijn op te delen in bloeiende begonia’s en bladbegonia’s. Bloeiende begonia’s vallen op door hun kleurrijke bloemen. Bladbegonia’s herken je aan de fluweelachtige bladeren met mooie bladtekeningen. Daarnaast is er bij begonia’s ook nog een verdeling qua geslacht. Er zijn zowel vrouwelijke als mannelijke begonia’s.

Als je begonia's in je tuin wilt planten is er ook enorm veel keuze. Begonia's zijn te verkrijgen als borderplant, eenjarige perkplant, terrasplant en balkonplant.

Begonia planten

In het vroege voorjaar kun je begoniaknollen al in een kweekbakje binnenshuis planten. Plant de knollen met de holle kant naar boven en doe er een laagje aarde overheen. Zorg dat de plant voldoende water krijgt en dat de begonia niet in een te koude ruimte staat. Vanaf mei kun je de opgekweekte knollen in je tuin planten.

Verzorging begonia

Begonia's verzorgen is niet heel ingewikkeld. Ze zijn zowel voor beginnende als ervaren tuiniers geschikt. Het liefst staat de knolbegonia in de tuin op een plekje met halfschaduw. Je kunt een begonia ook in de zon plaatsen, zolang de plant maar niet in de felle middagzon staat. Begonia’s houden wel van een beetje water, dus zorg dat de grond voldoende vochtig blijft. Let er ook op dat begonia’s kwetsbare stengels hebben die snel afbreken. Zet ze dus op een beschutte plek uit de wind. En ja, het doet pijn: knip toch maar de eerste bloemen af. Dit wordt beloond met een mooiere plant en uitbundiger bloei.

Bloeitijd begonia

Begonia’s staan bekend om hun lange bloeitijd. Je kunt er dus extra lang van genieten! De begonia bloeit vanaf de late lente en zal met een goede verzorging de hele zomer doorbloeien. Zelfs in de herfst verschijnen er nog nieuwe bloemen.

Staan de begonia’s in de grond en merk je dat het begint te vriezen? Haal ze bij de eerste vorst uit de grond en bewaar ze in een minder koude ruimte. In de lente kunnen ze gewoon weer de grond in. 

Begonia giftig

De begonia is een mooie plant, maar het sap is giftig. Zorg dus dat kleine kinderen en huisdieren uit de buurt blijven.
 

Special natuurlijk tuinieren

Natuurlijk tuinieren: niet tegen, maar met de natuur!
In deze Landleven special lees je hier alles over.
In deze special o.a.:
- Composteren kun je leren.
- Maak zelf een koude bak.
- Fraai onkruid.
- Geneeskrachtige planten.
Voor maar €7,95!