winterjasmijn

Winterjasmijn snoeien

Geen idee hoe je winterjasmijn moet snoeien? In de koude donkere wintermaanden kunnen de fleurige gele blaadjes van de winterjasmijn al gauw je tuin opfleuren. Winterjasmijn bloeit namelijk in de winter, zelfs in de schaduw. Hoewel de blaadjes nog op zich laten wachten, laten de gele bloemetjes zich al gauw zien. Winterjasmijn snoeien op de juiste manier is daar belangrijk. In dit artikel lees je hoe je dat het beste aanpakt.

Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) bloeit ‘naakt’: de blaadjes komen pas later. Hij bloeit in december-februari uitbundig met vrolijke gele bloemetjes. Deze klimplant komt oorspronkelijk uit China, waar hij op rotsachtige bodem groeit. De groene twijgen van deze klimplant zijn slap, dus hij moet bevestigd worden aan een schutting of rek. Daarna kan hij wel tot drie meter hoog worden. Winterjasmijn is ijzersterk en winterhard, de klimplant kan tegen een beetje schaduw.

Winterjasmijn snoeien

De winterjasmijn snoeien kun je het beste na de bloei doen. Hij groeit namelijk niet snel en door het snoeien verjong je de plant en hou je de juiste vorm. Het einde van de bloei vind in het voorjaar plaats. Om de vrolijke winterjasmijn te verjongen, snoei je oude takken net boven de basis af. Doe het met mate, want winterjasmijn bloeit op tweejarig hout, dus niet op de twijgen die hetzelfde jaar zijn gegroeid.

De bloemen hoef je er niet af te knippen, aangezien deze er vanzelf afvallen. Winterjasmijn groeit daarna vanzelf door en zal de volgende wintertijd weer volop in de bloei gaan. Zo heb je iets vrolijks voor je tuin om naar uit te kijken in december.