een hoopje aardperen

Aardpeer kweken

Hij is familie van de zonnebloem en kan zowel in de sier- als in de groentetuin gekweekt worden. Daarnaast is de aardpeer  een lekker zoet alternatief voor aardappelen. Hij wordt ook wel jeruzalemartisjok genoemd, hoewel de aardpeer niet uit Jeruzalem komt of een artisjok is. In dit artikel lees je hoe je aardpeer kan kweken.

Op moeilijke gronden groeit de knolachtige wintergroente goed. Daarnaast kan de aardpeer wel tot 3 meter hoog worden. Eind zomer bloeien de gele bloemetjes van de aardpeer, waardoor je begrijpt waarom de aardpeer en de zonnebloem familie zijn. Het verschil? Een aardpeer kan je ook nog eens eten. Hoe je deze vergeten groente bereidt in de oven lees je hier.

Aardpeer kweken

Volg dit stappenplan om het beste uit jouw aardperen te halen.

1. De knollen kun je het beste in het vroege voorjaar planten.
2. De aardpeer doen het zowel op een zonnige plek in je tuin als een schaduwrijke plek. Zorg dat er voldoende ruimte is, de aardpeer kan namelijk tot 3 meter hoog worden.
3. Spit de grond voordat je de aardpeer poot en maak de omgeving onkruidvrij.
4. Graaf een geul van 15 cm diep en zorg dat de knollen op 30 cm afstand van elkaar liggen. De aardpeer kan woekeren, daarom is het verstandig om een diepe afstand te creƫren tussen de knollen.
5. Geef de knollen in drogere periodes water, maar niet te veel. De aardperen kunnen anders gaan rotten.
6. Belangrijk is dat in het najaar de stengels van de aardpeer tot 15 cm boven de grond moeten worden gesnoeid. Leg stro of een bodem oude stengels over de plek heen.
7. Oogsten doe je vanaf het najaar. Je kan zien aan de verwelkte bloemen dat een aardpeer geoogst kan worden.
8. De aardperen moeten voorzichtig uit de grond gehaald worden. Dit kan met een schop of tuinvork. Til met de tuinvork de grond voorzichtig op.
9. Nadat je de bladeren hebt verwijderd moeten de aardperen op een koele donkere plek worden bewaard.

Tip: Aardperen blijven niet lang goed boven de grond. Het is aan te raden om de aardpeer te oogsten wanneer je er eentje nodig hebt. De knollen kunnen zelfs nog zoeter worden door de kou. Het oogsten kan tot eind februari, want daarna begint de cyclus opnieuw.

Aardpeer uit de oven

De aardpeer is een vaste plant uit de composietenfamilie en een lekker zoet alternatief voor aardappelen.  Aardperen vallen onder de vergeten groenten en zijn daarnaast wintergroenten. De knolletjes hebben een dunne schil en zijn zoet en aardachtig van smaak. Door de dunne schil hoeft de aardpeer niet geschild te worden. 

Aardpeer uit de oven
Special natuurlijk tuinieren

Natuurlijk tuinieren: niet tegen, maar met de natuur!
In deze Landleven special lees je hier alles over.
In deze special o.a.:
- Composteren kun je leren.
- Maak zelf een koude bak.
- Fraai onkruid.
- Geneeskrachtige planten.
Voor maar €7,95!