man in een veld met bloemen

Julians snijbloementips voor thuistelers

Uiteraard zijn de meeste plukbloemen op biologische kwekerij Op Beemster Klei door eigenaar Julian Langelaan zelf op de plek gezet. Rijen zonnebloemen, fijnstraal en zinnia hebben zich keurig in het gelid laten zaaien door de jonge tuinder. Maar er zijn ook soorten, zoals wilde peen, die zelf hun plek mogen zoeken, omdat ze het dan veel beter doen. “Dan doe je niks en wordt het fantastisch!”

2 mensen die door een bloemenveld heenlopen met bloemen

Tips voor thuistelers

  • Teel soorten waarvan je kan blijven oogsten. Vaste planten waarvan de bloemen allemaal tegelijk oogstbaar zijn, leveren maar kort plezier. Soorten als zinnia en Cosmea blijven een zomer lang bloemen geven. Hoe meer boeketten je plukt, hoe meer bloemen ze je geven.
  • Teel bloemen die je niet snel bij de bloemist vindt. Lathyrus is op de vaas maar kort houdbaar en wordt daarom minder verkocht, maar voor de thuisteler die elke paar dagen een vers bosje kan plukken, is dat geen probleem.
  • Teel bloemen voor een heel boeket. Niet alleen de hoofdbloemen, zoals zonnebloem en dahlia, maar ook vulbloemen. Dat zijn opgaande bloemen als ridderspoor en schermbloemen zoals dille. Ruim ook plek in voor groen.
  • Oogst de bloemen droog. Vooral kwetsbare bloemen als Cosmea, zinnia en amarant raken nat geoogst snel beschadigd en gaan ook sneller schimmelen. Vanaf augustus worden de nachten natter. Wacht tot na de koffie voor je ze snijdt.

boeket oranje en gele plukbloemen voor een blauwe achtergrond

Fotografie: Sietske de Vries

Special natuurlijk tuinieren

Natuurlijk tuinieren: niet tegen, maar met de natuur!
In deze Landleven special lees je hier alles over.
In deze special o.a.:
- Composteren kun je leren.
- Maak zelf een koude bak.
- Fraai onkruid.
- Geneeskrachtige planten.
Voor maar €7,95!