Schaap in een hok

Dierentips

Als je boerderijdieren hebt kom je vaak voor verrassingen te staan, er is altijd wat te beleven. In dit artikel vind je een aantal leuke weetjes en tips over boerderijdieren!

kippen op stok

Boots daglicht na

Hang een lamp in het kippenhok om daglicht na te bootsen. Het aantal uren dat het overdag licht is, neemt nu snel af. Kippen stoppen dan met eieren leggen. Wil je langer genieten een vers eitje, zorg dan dat de kippen minimaal zestien uur licht hebben. Een ledlamp van 2.000 lumen is prima. Gebruik liever geen standaard tl-lamp. Die flikkert en hoewel dit voor het menselijk oog niet waarneembaar is, ziet de kip het wel. Aan-uit-aan-uit-aan-uit, het heeft het effect van een discobal.

twee ezels op stal

Controleer ezelmest

Laat vier keer per jaar de mest van ezels controleren op wormen. Vooral longworm is belangrijk als de ezel samen met een paard in de wei staat. Ezels hebben weinig zichtbare klachten van longworm maar paarden hoesten zich een ongeluk. Beide rigoureus scheiden is niet nodig als je regelmatig controleert zodat je snel in kunt grijpen. Een infectie is goed te behandelen, zeker in het beginstadium. De dierenarts heeft de juiste middelen.

ooi in de wei

Breng magere ooien op gewicht

Zorg dat ooien niet mager zijn als je ze wilt laten dekken. Mager zijn en voortplanten gaan slecht samen. Zet ooien waarvan je de uitsteeksels van de ruggengraat kunt voelen in een nieuwe weide vol gras. Dat doet vaak wonderen voor de vruchtbaarheid. Is er geen nieuwe wei beschikbaar, dan moet de ooi extra krachtvoer krijgen, ongeveer 0,5 kilo per dag.

Geiten in wei

Eikel-alarm

Laat vee niet onder eikenbomen lopen. Door de eerdere droogte dit jaar laten de bomen miljoenen eikels vallen, ook de onrijpe. Sommige dieren, vooral geiten maar ook honden, vinden de bittere smaak lekker. Een paar eikels eten is niet zo erg, maar hele dagen snaaien leidt tot problemen. De stof tannine, vooral aanwezig in onrijpe, groene eikels, is namelijk giftig.

Liggend hangbuikvarken in hok

Kijk varkens in ogen

Kijk varkens die tranende ogen hebben, eventueel met uitvloeiend pus, eens goed in de ogen. Mogelijk is er sprake van entropion, oftewel een naar binnen krullend ooglid. Vooral hangbuikvarkens zijn verdacht omdat ze vaak veel te dik zijn. Daar komt bij dat dit ras een bepaalde bouw van de oogleden heeft die de kans op deze aandoening vergroot. Zet het varken op dieet en raadpleeg de dierenarts. De aandoening is erg pijnlijk, een operatie kan nodig zijn.

twee dwerggeiten met een bak water in de wei

Dwerggeitenhek

Zet een oerdegelijk hekwerk rondom het weitje van dwerggeiten. Vergeet het algemene advies van 80 centimeter hoog, dwerggeiten springen daar overheen (echt waar). Een stroomdraadje helpt ook niet, ze kruipen er onderdoor of tussendoor of springen er overheen, helemaal nu het gras in de wei op begint te raken. Wat beter helpt, en makkelijk zelf is te maken, is een houten hekwerk van minimaal 1,20 meter hoog met horizontale planken aan boven- en onderkant. Spijker er schapengaas tegenaan en laat geen enkel kiertje open. Een geit die eenmaal is ontsnapt, zal dit blijven doen; bovendien kijken de anderen de kunst af.

bruin met witte koe

Koe met scherp

  • Niet of slecht eten
  • Plakkerige, slecht verteerde mest
  • Soms koorts
  • Tandenknarsen
Heeft je koe deze symptomen? Bel dan de dierenarts, mogelijk heeft ze scherp-in. Tijdens het grazen is dan een scherp voorwerp mee naar binnen gegaan. Berucht zijn lege blikjes, vaak achteloos weggegooid door passanten en door de grasmaaier versnipperd en verspreid in de wei. Mocht de koe scherp-in hebben, dan laat de dierenarts haar een speciale magneet inslikken.

gras

Kale plekken in gras

Loop de wei na op kale plekken. De droge zomers hebben de graszode zwaar belast. Kale plekken zijn landingsplaatsen voor onkruid. Zaai de plekken daarom opnieuw in. Kies een grasmengsel dat past bij je doel. Wil je alleen dieren laten grazen? Of wil je het gras ook maaien om te hooien? Mengsels BG3 en BG11 zijn geschikt voor beide.