Kippen die een appel eten

Kunnen kippen alles eten?

Kippen zijn omnivoren en eten van alles, zelfs kleine muizen. Maar het is niet verstandig om kippen zonder nadenken alle voedselresten uit je keuken te geven.

Keukenafval geven aan je kippen is niet gevaarlijk. Meestal vormt het zelfs een gevarieerde aanvulling op hun normale voer. Wel bevatten veel voedselresten vaak zout en veel vet en dat is niet goed voor een kip. Zo kan brood bijvoorbeeld gaan gisten in het darmkanaal. Een enkel korstje kan wel, maar niet teveel dus. Een kleine hoeveelheid gekookte ongezouten rijst kan, wanneer de korrels niet te groot zijn. Schillen van een gewassen appel mogen gevoerd worden, maar schillen van een aardappel zijn niet goed.
 
Wanneer je je kip wilt bijvoeren met keukenafval moet je hier dus selectief in zijn. Ook moet de kip naast dit keukenafval ook zijn normale voer eten; het bijvoeren is een aanvulling op zijn gebruikelijke voer. Geef je kippen niet te veel keukenafval, wanneer ze het niet opeten trekt dat ongedierte aan.

Ruwvoer

Als je twijfelt tussen je kippen voeren met je restjes macaroni van gisteren óf ruwvoer, dan kun je beter het laatste geven. Ruwvoer is bijvoorbeeld: stro, maiskuil, wortelkuil of gerst/erwtenkuil. Dit voer heeft een positief effect op de gezondheid, het gedrag en het welzijn van de kip. 
Ruwe vezels stimuleren de activiteit van de spiermaag en verlagen het risico op bacteriële en worminfecties. De geringe voedingswaarde is wel een nadeel. Het hoge ruwvezelgehalte wordt slecht door pluimvee verteerd. Het zou ook de opname van het basisrantsoen ongunstig beïnvloeden, met het risico op een verlaging van de eiwit- en energieopname. Ongekookte rijst en ongekookte pasta zijn niet geschikt voor kippen. Geef dus ruwvoer aan je kippen, maar doe dit met mate en bedenkt goed wat je ze geeft. Vergeet daarnaast niet om ze voldoende van hun normale voer te geven.   

Kippen zijn niet je container

Kippen kunnen dus veel eten, maar je kunt ze zeker niet gebruiken als levende afvalbak. Geef niet aan dieren wat je zelf ook niet meer zou eten. Dus je verlepte broccoli, beschimmelde brood en uit elkaar vallende plakje leverworst hoef je je kippen echt niet te geven. Laat ze wel meegenieten van een stukje vers fruit dat overgebleven is of geef ze blad van de raapstelen, loof van de worteltje, een koolblad of slablad. Heb je naast je kippen ook een hond of kat? Dan kun je ook een paar geprakte brokken uit een blik voer geven. Dat vinden ze heerlijk! Ook yoghurt doet het goed bij de lekkerbekjes.    

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het landelijk kennisnetwerk Levende Have.

Landleven special Kippen

Wist je dat kippen de meest populaire erfdieren zijn? In deze special vind je alles wat je zou moeten weten als je kippen hebt of overweegt om ze aan te schaffen! Leer alles over gezondheid en veiligheid en maak een bijzonder kippenhok van een van de werkbeschrijvingen. 
Prijs: €7,95.