Kippen bij een kippenhok

Hoe huisvest ik mijn kippen?

Je kunt kippen niet zo maar in een hok stoppen. Het is belangrijk dat ze voldoende ruimte hebben, mogelijkheid hebben om iets te doen en beschermd worden tegen roofdieren.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het landelijk kennisnetwerk Levende Have.

Kippen hebben ruimte nodig. Reken per volwassen kip op minstens een paar vierkante meter per kip, wanneer je je kippen dag en nacht in een hok met een ren wilt huisvesten. Kippen hebben behoefte aan voldoende afzonderings- en ontspanningsmogelijkheden. Je kunt in een ren daarom lage beplanting aanbrengen en de kippen de mogelijkheid geven om een stofbad te nemen. Dit kun je aanbieden door een bak met een opstaande rand van ongeveer twintig centimeter te vullen met schoon wit zand. Daarnaast worden kippen blij van een humusrijke bodem, waar bladeren op vallen en kunnen verteren. Op deze manier hebben kippen wat te scharrelen.

Kippen scharrelen het liefst los buiten. Om de dieren te beschermen tegen natuurlijke vijanden, zoals roofvogels en vossen, is het vaak genoeg om een nachthok aan te bieden. Met in dit hok een zitstok, zodat de kippen daar op kunnen zodra de avond invalt. In het nachthok is 1 vierkante meter per drie kippen voldoende. Andere tips voor het houden van kippen buiten in de tuin lees je hier.

Kippenren

Wanneer je kippen niet los in de tuin kunnen scharrelen, is het belangrijk dat ze een ren hebben. Voor zes leghennen is minimaal achttien vierkante meter voldoende. Je kunt de hen in drie├źn verdelen, zodat er gerouleerd kan worden. Wanneer er te veel kippen in een klein hok verblijven, kan dit verenpikken veroorzaken en de ziektedruk verhogen. Wanneer de kippen niet naar buiten gaan, maar in de ren blijven, is het goed om regelmatig tuin- of groenteafval in de ren te gooien. Op deze manier hebben de kippen tijdverdrijf. Let er wel op dat de kippen dit afval ook daadwerkelijk opeten, afval bederft snel en dan mogen de kippen dit niet meer eten. Met een baaltje stro vermaken kippen zich vaak ook een tijd.

Het is belangrijk de grond in de ren om te spitten. Kippen kunnen dan pikken in de losse grond, ook verlaagt dit de ziektedruk. Je kunt verschillend materiaal gebruiken als ondergrond voor in de kippenren. Zo behoren boomschors, zand, houtsnippers en gras tot de mogelijkheid. Wanneer de kippenren van boven open is, is het niet verstandig een vocht opnemende ondergrond te gebruiken. Doe je dit wel, dan kan er snel schimmel ontstaan. Het is aan te raden regelmatig de bodem te verversen. Gebruik je gras als ondergrond, dan zullen de kippen hierin gaan krabben. Zij gaan op zoek naar voedsel. Gras is een prima ondergrond voor kippen, maar hoeveel gras je overhoudt is de vraag. Dit is afhankelijk van het aantal kippen en de grote van de ren. Je kunt er voor kiezen een deel van de ren te betegelen, op deze manier hebben kippen altijd een stukje droge ondergrond.

Beschermen tegen roofdieren

Je kunt je kippen beschermen tegen een vos door de afrastering te verhogen en eventueel te voorzien van stroomdraad. Plaats in ieder geval aan de bovenkant van het stuk gaas, een stuk gaas van ongeveer dertig centimeter dat naar buiten uitsteekt. Vossen kunnen een heel eind omhoog klimmen, maar zo’n horizontaal stuk gaas weerhoudt ze ervan om bij de kippen te komen. Zet de afrastering voor een deel in de grond, zodat de vos hier niet onderdoor kan. Let er daarnaast op dat de deur van het kippenhok in de avond dichtgaat.
Naast de vos vormen ook roofvogels zoals haviken een bedreiging voor kippen. Met de volgende handvatten kun je je kippen hiertegen beschermen:

  • Zorg voor een gedeeltelijke overdekte uitloop, aansluitend op het kippenhok.
  • Zorg ervoor dat de roofvogels de overdekte uitloop niet kunnen binnendringen.
  • Hang reflecterende materialen op, zoals cd’s en dvd’s.
  • Zorg ervoor dat de voerplaats onbereikbaar is voor vogels.
  • Neem een haan, deze waarschuwt hennen als er gevaar dreigt.

Landleven special Kippen

Wist je dat kippen de meest populaire erfdieren zijn? In deze special vind je alles wat je zou moeten weten als je kippen hebt of overweegt om ze aan te schaffen! Leer alles over gezondheid en veiligheid en maak een bijzonder kippenhok van een van de werkbeschrijvingen. 
Prijs: €7,95.