Kip vasthouden met eieren in de hand

De kip en het ei

Houd je van een heerlijk vers eitje gelegd door je eigen kip? Dan is het belangrijk om te weten waar en wanneer je kip haar eieren legt. Zo kan het legnest van de kip veranderen of kan de kip stoppen met het leggen van eieren.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het landelijk kennisnetwerk Levende Have.

Wanneer hennen vijf maanden oud zijn, zullen de meesten beginnen met het leggen van eieren. De periode waarin de kip geboren wordt is hierin van belang. Een kip heeft namelijk dertien uur licht nodig om te leggen. Wanneer een kip in juli geboren wordt, zal ze waarschijnlijk pas na februari eieren leggen. Naast het aantal lichturen zijn ook het ras, de gezondheid, het klimaat in het kippenhok en de rui van invloed op de leg. Zo blijven hybride-legrassen het hele jaar door goed leggen. Net als de Leghorns die bekend staan als goede leggers. De meeste hobbyhoederrassen leggen alleen in het voorjaar en in de zomer.
 

Calcium belangrijk voor productie ei

Een hen heeft voldoende calcium nodig om een goed ei te kunnen produceren. Voor dertig procent haalt hij calcium uit het merg van haar eigen lichaamsbot, dit vult ze zelf weer aan als het ei gelegd is. De andere zeventig procent haalt de kip uit haar voeding. Om te zorgen dat een kip voldoende calcium binnen krijgt, is het noodzakelijk permanent kalksteentjes of schelpengrit van minimaal twee millimeter aan te bieden. Zeker wanneer kippen niet buiten rondscharellen is dit nodig.

Eieren leggen buiten het legnest

Kippen die buiten rondscharrelen veranderen hun legplaats nog wel eens. Door de hennen goed in de gaten te houden, zie je vanzelf waar de nieuwe plaats is. Daarnaast kan het helpen het gekakel in de gaten te houden, het leggen van een ei gaat gepaard met aardig wat geluid. De verandering in legplaats heeft vaak ook een oorzaak. Het kan zijn dat de legnesten waar de hen haar eieren hoort te leggen, te klein of niet comfortabel genoeg zijn. Bij voorkeur leggen kippen hun eieren op een ruime, rustige, donkere plek. Ook moet het legnest voldoende privacy bieden. Er kunnen te weinig plaatsen beschikbaar zijn voor de hennen die leggen. Als gemiddelde kun je het beste één legnest op drie hennen aanhouden. Het beste is dat deze legnesten gelijk zijn van positie, vorm en grootte, anders ontstaat een voorkeur voor het ene nest boven het andere. Hierdoor kan een minder fijn legnest buiten gebruik raken. De gemiddelde tijd voor het leggen van een ei bedraagt anderhalf tot twee uur. Hier zoeken kippen graag het beste plekje voor uit.

Stoppen met leggen

Wanneer kippen vetter worden, gaan ze minder eieren leggen. Ook ouderdom zorgt voor een afname van de eiproductie. Daarnaast kan een tekort aan vers water zorgen voor het verminderen of stoppen met leggen. Parasieten, ziekte of stress kan ook de oorzaak zijn.

Eieren kapot maken

Het kan gebeuren dat een kip haar eigen eieren kapot maakt. Wanneer een kip proeft hoe lekker het ei is, is er geen ei meer veilig voor haar. Het is dus belangrijk dat je dit voorkomt. Dit doe je door:

  1. Elke dag de eieren op te rapen.
  2. Voor meerdere legnesten te zorgen. Hiermee voorkom je dat kippen al hun eieren op dezelfde hoop leggen.
  3. Wegrolnesten te maken, waarbij de eieren naar beneden rollen en op een lagere met zacht materiaal beklede verdieping terecht komen.
  4. Wanneer kippen toch hun eigen eieren blijven eten, kan het helpen om een ei uit te blazen en deze te vullen met een goedje dat kippen vies vinden, bijvoorbeeld mosterd met peper. Let erop dat dit goedje niet giftig is voor de kip.

Landleven special Kippen

Wist je dat kippen de meest populaire erfdieren zijn? In deze special vind je alles wat je zou moeten weten als je kippen hebt of overweegt om ze aan te schaffen! Leer alles over gezondheid en veiligheid en maak een bijzonder kippenhok van een van de werkbeschrijvingen. 
Prijs: €7,95.