Een man met zijn zelf geoogste aardappelen

Aardappelen bewaren

Als de aardappelen geoogst kunnen worden, komt er vaak het probleem achteraan waar je al die aardappels moet bewaren. Zeker bij een mooie, goede oogst, heb je voldoende ruimte nodig om je aardappelen op te bergen. Landleven geeft je tips over het bewaren van aardappels. 

Om bewaaraardappelen lang goed te houden moet de bewaarplek aan een aantal eisen voldoen. Het moet donker zijn om te voorkomen dat de knollen groen worden, en koud genoeg om het spruiten tegen te gaan. Maar wel weer vorstvrij natuurlijk. Verder niet te droog, want dan drogen de aardappelen uit, maar ook niet te vochting, want dan gaan ze schimmelen. En tot slot moeten de muizen er niet bij kunnen. Een koele kelder of schuur is daarom gewoonlijk de meest geschikte bewaarplaats. Door de knollen regelmatig te controleren kun je zien of alle bewaarcondities nog in orde zijn. 

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.