Een Highland Pony

Highland Pony

“Op zee kun je geen paarden houden”, verklaart Hans Mouthaan waarom hij en Cobi pas nadat ze het varende werk achter de rug hadden, hun droom van een eigen paard in vervulling konden laten gaan. Het werden Highland Pony’s. “Het zijn natuurbeesten, daar moet je mee rauzen, mee door de bagger crossen.”

Highland Pony's komen in menig opzicht overeen met de langharige koeien uit de Schotse hooglanden. Ze zijn net zo stoer, sterk en bestand tegen de meest barre weersomstandigheden. En ze doen het goed op de Veluwe. Hans Mouthaan: "Ze lopen vrijwel altijd buiten, kunnen daar goed tegen. Bij heel extreem weer met oostenwind haal ik ze binnen, maar ze staan liever buiten."

Goedkope kostgangers
Sober zijn ze ook. Het kost de Mouthaans moeite om hun dieren niet te laten vervetten. Naast hooi is in de winter een theekopje met muesli of brok genoeg om de noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen. In dat opzicht zijn het goedkope kostgangers.

Zeldzaam ras
De Highland Pony is een exclusieve pony in die zin dat er in Nederland slechts zo'n zestig van zijn; ook in het moederland Schotland is het een zeldzaam ras. De eigenaren zijn verenigd in Highland Pony Nederland.