Rendier met een man die ze houdt

Rendieren houden in Nederland

Het rendier is als huisdier voor een groot deel van de wereld net zo belangrijk als het schaap en de koe voor ons, en in de oertijd kwam dit hert in Nederland voor. Zo bekeken is het helemaal niet vreemd dat Jan Groot Roessink een kudde rendieren heeft. Toch is hij een van de weinigen.

Jan is van kinds af aan gefascineerd door aparte huisdieren. Wat begon met konijnen en duiven groeide uit tot zorgboerderij De Mettemaat met een kamelenkudde, alle maten ezels en de rendieren. Hij runt het geheel met zijn echtgenote Joke. "Wanneer ik op Discovery Channel zag hoe ze in Lapland met rendieren omgaan, dat vond ik echt geweldig, dat wilde ik ook. Het komt dus voort uit mijn eigen passie. Maar rendieren hebben hier ook een belangrijke zorgfunctie. Een vaste hulp die voor ze zorgt heeft een stoornis in het 'autistisch spectrum' en wordt er helemaal blij van."

Geschikt als huisdier

"Jazeker", is het antwoord op de vraag of het rendier geschikt is als huisdier voor andere liefhebbers met een stuk weiland. Een afrastering met schapengaas ter hoogte van anderhalve meter is genoeg. "Ze zijn tien keer makkelijker dan damherten of edelherten. Voor iemand die damherten heeft gehad is dit een verademing, dat hoor ik zo vaak." De belangrijkste voorwaarde is echter de zorg voor fijn hooi.