Bladcompost vasthouden

Zelfgemaakte bladcompost

Laat een tuin vol herfstblad geen frustratie zijn, maar gebruik de blaadjes voor een mooie mulchlaag of als bodemverbeteraar. Landleven legt stap voor stap uit hoe je bladcompost maakt en je borders gratis een plezier doet.

Dit heb je nodig:

  • bladhark of bladzuiger
  • vuilniszakken of andere grote plastic zakken

Zo ga je te werk:

  1. Verzamel het blad voor je bladcompost bij voorkeur op een vochtige dag. Droog blad verzamelen kan ook, maar dan moet je het vervolgens besproeien.
  2. Het vochtige blad doe je in een plastic zak. Bij gewone compost zou je de ingrediënten luchtig proberen te houden, maar de bladeren mag je juist stevig aanstampen.
  3. Maak enkele gaatjes onderin de zak en zet deze op een onopvallende plek in de tuin weg.
  4. Het duurt ongeveer een jaar voor je de bladcompost kunt gebruiken als mulchlaag. Je brengt het dan aan rond de planten in de border. Dit vermindert onkruidgroei, zorgt ervoor dat (zand)grond minder snel uitdroogt en voorkomt dat de bodem dichtslaat.
  5. Je kunt de bladcompost ook door de grond mengen, om de structuur van de grond te verbeteren en het bodemleven te stimuleren.
  6. Laat je de zakken twee jaar staan, dan is de compost zelfs als potgrond te gebruiken.


Tip: Je kunt ook bladcompost maken in een ruif van gaas. Sla hiervoor op een schaduwrijke plek vier palen in de grond en span rondom gaas. Verzamel het vochtige blad in de ruif. Druk de bladeren goed aan, dek ze vervolgens af met bijvoorbeeld een stuk oud tapijt en verzwaar met stenen tegen het wegwaaien. De composteertijd blijft ongeveer gelijk.

Advertorial
Korting op WOLF-Garten!

Voor elke wens heeft WOLF-Garten passend tuingereedschap. Met de kortingscode landleven10 ontvang je bij alternate 10% korting op het WOLF-Garten-assortiment.

Shop met 10% korting
Korting op WOLF-Garten!

Geschikte bladsoorten

Niet alle bladsoorten composteren even snel. Met blad van appel, linde, wilg, vlier, robinia, es en populier heb je redelijk snel mooie compost. Grote bladeren van bijvoorbeeld plataan en eik composteren langzamer.

Hakselen versnelt het composteren. Je kunt de bladeren eenvoudig hakselen door ze op het gazon uit te spreiden en er met de grasmaaier overheen te gaan. Het verhakselde blad schud je uit de opvangbak in de ruif of plastic zakken. Er mag gerust wat gras door het blad heen zitten, dit heeft geen negatief effect op de compost.

Zelfs coniferen- en dennennaalden zijn tot bladcompost te composteren, maar hiervoor heb je beduidend meer geduld nodig. Er is zeker drie jaar nodig voor mooie compost, maar deze is dan wel prima te gebruiken rond zuurminnende planten.

Handvol verse compost uit een zelf getimmerde compostbak.

Maak een compostbak

Wil je veel compost maken en heb je de ruimte? Maak dan deze driedelige compostbak. Het stappenplan vind je op onze website.

naar artikel
Bronzen musjes

Set van 2 schattige bronzen musjes op ware grootte. De musjes zijn geschikt voor binnen of buiten in de tuin of op balkon. Nu slechts voor maar € 44,95!

Bestel hier
Bekijk onze shop tips
Oogstmand Oogstmand € 39,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Bronzen musjes Bronzen musjes € 44,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Tuinzeep aan touw Tuinzeep aan touw € 6,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Gewaxt canvas tuinschort Gewaxt canvas tuinschort € 22,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu