Het melken
Nu pak je de pan en zet deze onder de geit, iets dichter bij jezelf dan recht onder het dier. Begin rustig met één hand te melken om de spenen zich te laten openen en de melkgift op gang te brengen. Stimuleer eerst de ene speen, dan de andere. Met de vrije hand kun je de uier licht masseren of de pan eventueel iets bijschuiven. Gaat het goed, neem dan in iedere hand een speen en melk de spenen beurtelings.
Bij het melken is het de kunst de melk die uit de uier de speen in loopt, te beletten terug naar boven te gaan. Met duim en wijsvinger maak je daartoe een cirkeltje, dat je zo hoog mogelijk tegen de uier aan dichtknijpt. Na het afsluiten komen om beurten de middelvinger, de ringvinger en eventueel ook de pink er aan te pas om de melk uit de speen te drijven. Je sluit dus telkens je hand van boven naar beneden, om deze daarna weer te openen. Al voordat de ene speen leeg is, begin je met de andere. Op die manier kun je vlot doormelken en zul je na verloop van tijd ongeveer 5 minuten per geit nodig hebben.
Direct na het melken breng je de melk naar de keuken om deze te filteren en koel op te bergen. De melk van enkele geiten kun je filteren met attributen die waarschijnlijk toch al in de keuken aanwezig zijn: een maatbeker of pan, een flink formaat RVS-zeef en een velletje keukenpapier. Wordt de veestapel groter, dan verdient de aanschaf van een echte melkzeef, teems genaamd, met bijpassende filterschijven de voorkeur. Bewaar de melk in een gesloten pan in de koelkast of in herbruikbare melkflessen (plastic of glas) uit de natuurvoedingswinkel.