Kippen in de tuin

Landleven kipkiezer: welk kippenras past bij mij?

Een gezellige kip, van een mooi formaat, die lekkere eitjes legt én een prachtig verenkleed heeft. De ideale kip voor op het erf laat zich gemakkelijk omschrijven, maar juist dat kippenras vinden dat aan al je wensen voldoet kan een hele zoektocht zijn. Het aanbod is groot, de mogelijkheden eindeloos. Landleven maakte een selectie en helpt je met deze kipkiezer alvast een eindje op weg.

Veel raseigenschappen zijn door fokkers zorgvuldig vastgelegd. Zo staat het Braekelhoen bekend als het ras dat je altijd buiten kunt laten. Ook het Drents Hoen en het Hollands Hoen staan te boek als geharde rassen, die zichzelf prima redden op het erf. Verwacht hier echter geen warme band, deze kippen zijn vaak schuw en zelden handtam.

Het Twents Hoen daarentegen is zeer aanhankelijk, net als de rustige en gemakkelijk tam te krijgen Sussex.

De Nederlandse Sabelpootkriel is de ideale tuinkip, gezien vanuit een praktisch perspectief. Door de voetbevedering richt deze kip vrijwel geen schade aan.

Wyandottes worden vaak gezien als gezellige kippen die rustig scharrelen op het erf. Ze zijn goed mak te maken.

Zoek je een tam ras, denk dan eens aan de New Hampshire. Bekijk voor je een keuze maakt alle facetten van een kippenras, maar houd daarbij in het achterhoofd dat het karakter weliswaar rasgebonden is, maar dat de tijd en de aandacht die je in je dieren stopt het verschil kunnen maken.

De rassen in dit overzicht hebben zich in de loop der jaren bewezen op Nederlandse boerenerven. Het zijn stuk voor stuk rassen die goed tot zeer goed leggen en die uw erf op hun eigen wijze zullen sieren.

De Landleven kipkiezer is een schema waarmee je de keuze voor het voor jou perfecte ras kunt bepalen. (getekend door Mady Nijenhuis), klik om te vergroten/downloaden.
 

Landleven fietsroutes

De 53 mooiste fietsroutes van Nederland ingedeeld per provincie. Met daarnaast beschrijvingen van bezienswaardigheden, handige knooproutekaartjes, fietstips én heerlijke picknickrecepten.

Bestel nu
Bekijk onze shop tips
Landleven puzzel Tuinfeest Landleven puzzel Tuinfeest € 16,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Bronzen musjes Bronzen musjes € 44,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Landleven almanak 2021 Landleven almanak 2021 € 12,50

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Landleven special Vogels kijken Landleven special Vogels kijken € 7,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu