Peulen in de kapucijner

Kapucijners kweken

De paarsblauwe peulen van de kapucijner geven af. Je krijgt er vieze vingers van. Dat kleine nadeel en het feit dat er aardig wat tijd in gaat steken om een paar kilo bij elkaar te doppen wegen echter niet op tegen de verrukkelijke smaak van de verse kapucijners. Dit is de tijd om ze te zaaien.

Ze zijn vers zo lekker en dan zo spaarzaam bij de groenteboer te koop, dat het de moeite waard is om kapucijners zelf in de moestuin te telen. Dat is niet al te moeilijk en nu is het moment om ze te zaaien. Kapucijners zijn gek op middelmaat. Ze groeien niet goed op te droge grond en krijgen last van bodemschimmels op te natte grond. Ze houden niet van te koud, te warm, te zuur of te kalkrijk. Het beste is een matige bemesting op zandgrond en een matige kaliumgift op klei. Kapucijners groeien het best op een lichte en zonnige plaats.

Het zaad is niet bang voor kou en kiemt al bij een temperatuur net boven nul. Een graad of vijf is genoeg om de plantjes verder te laten groeien. Zaai de erwtjes op een onderlinge afstand van tien centimeter, in rijen. Binnen acht tot twaalf dagen na het zaaien komen de kiemplantjes boven de grond.

Omdat hun stengels lang en broos zijn, is het aan te raden om de planten regelmatig met touwtjes tegen het klimmateriaal op te binden. Niet opgebonden ranken zijn erg kwetsbaar en knakken door harde wind of een fikse regenbui. De kwetsbaarheid van de stelen en de wortels is ook iets om rekening mee te houden tijdens het wieden van onkruid. Dat moet erg voorzichtig gebeuren.

Water geven is alleen nodig als de kapucijners bloeien bij warm en droog weer. Het duurt nog tot half juni, maar als straks de peultjes van de kapucijners rijpen, dan is het belangrijk om ze regelmatig te plukken. Doe het voorzichtig om te voorkomen dat de stengels knakken. Tot augustus kunt u twee of drie keer oogsten .

Open de peulen door met twee duimen op de bolle kant van de peul te drukken. Breek met de duimnagel de peul langs de middennaad verder open. Duw met de duim de zaden uit de peul in de pan. Spoel ze af. Kook ze, als ze net onder water staan, met een snufje zout in ongeveer tien minuten gaar en genieten maar.

Vers gegeten zijn ze zonder enige twijfel het lekkerst, smaakvoller dan de lekkerste doperwt. Verse kapucijners zijn twee tot drie dagen houdbaar in de koelkast, daarna holt de smaak achteruit. Eet ze dus direct na de oogst, dan is het de kaviaar uit eigen tuin.

Fotografie: Coco Oltra

Negen handige tips

  1. Geef matige bemesting op zandgrond, matig kalium op klei
  2. Kies een lichte en zonnige groeiplaats
  3. Scherm het zaaibed af met vliesdoek
  4. Week het zaad 24 uur voor, tenzij de grond erg vochtig is
  5. Zaai de erwtjes op een onderlinge afstand van 10 centimeter, in rijen naast klimgaas.
  6. De hoogte van het klimgaas hangt af van de soort kapucijner, zie de verpakking van de zaden.
  7. Geef water in droge perioden tijdens de bloei
  8. Bind ranken regelmatig op
  9. Teel kapucijners slechts één keer in de zes jaar op dezelfde plaats

Landleven special Moestuin

Meer over over ecologische oplossingen als mulchen en swales, hoe je het seizoen vervroegt en de zonnewarmte optimaal in je moestuin vangt lees je in onze nieuwe special Moestuin. Een bewaarnummer met bruikbare tips voor het zelf verbouwen van groente ... Maar vooral lees je hoe je er, als het dan tijd is om te oogsten, de lekkerste gerechten van maakt. Want een mooie oogst eet je gewoon lekker op!
Prijs: €7,95.