Vijf kippen in een hok

Wat te doen tegen bloedluis?

Bloedluis bij kippen is een vervelend probleem. Landleven krijgt veel vragen van lezers hoe deze lastpakken in het kippenhok te bestrijden. Dierenarts Brenda Hoogelander geeft advies.

Bij de bestrijding van bloedluizen moet vooral het hok worden behandeld, aldus de dierenarts. De mijten verschuilen zich overdag in spleten en kieren. Preventief helpt het om het hok jaarlijks wit te kalken en om het hok regelmatig nat te reinigen.

Een hele handige constructie is een soort oliebadje, te monteren onder de zitstokken, waardoor de bloedluizen 's nachts niet bij de kippen kunnen komen en omkomen in het oliebadje. Ze zijn kant en klaar te verkrijgen voor maar € 5,95 voor een set van 2 stuks.

Als er eenmaal een infectie in het hok aanwezig is, kan er het beste met chemische middelen behandeld worden.

Bloedluis kan bestreden worden met het natuurlijke middel Finecto+. Dit is als spray verkrijgbaar in een knijpfles. Dit natuurlijke middel is ook verkrijgbaar in de vorm van een supplement. De kruiden in dit supplement zorgen ervoor dat bloedluizen geen nieuwe eitjes meer kunnen leggen.  

Kijk hier voor het uitgebreide antwoord van de dierenarts.

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.