Een kip die eieren heeft gelegd

Wanneer leggen kippen eieren?

Een aantal bezoekers van Landleven.nl vroeg zich af wanneer kippen precies eieren leggen en hoe het kon dat ze plots stopten na enkele eieren. Dierenarts Brenda Hoogelander wist raad.

"Kippen leggen in seizoenen", vertelt Brenda. "Na een legseizoen zal de hen stoppen met leggen en vaak in de rui gaan. Na een aantal weken wordt de leg hervat en begint de hen aan haar volgende legseizoen Hennen beginnen op een leeftijd van gemiddeld 5 tot 6 maanden met leggen. Pas wanneer ze 14 tot 16 uur per dag licht krijgen (in de lente of door een lamp) komen de eerste eieren."

Factoren

Brenda noemt nog enkele factoren die van toepassing zijn op de leg. "De algemene conditie van de hen is bijvoorbeeld belangrijk", zegt ze. "Deze kan verminderd zijn door parasitaire infecties, onjuiste of te weinig voeding, te weinig kalk of grit in het dieet, stress, ziekte, etcetera. Ook het weer is van invloed. Bij zeer warm weer spaart de hen vocht door minder eieren te leggen en in de winter stoppen sommige rassen geheel met leggen onder invloed van een vermindering van het aantal lichturen. Een andere oorzaak om te stoppen met leggen is het broeds worden van de hen. Ze zal dan proberen haar eieren uit te broeden en geen nieuwe eieren leggen."

Bekijk onze shop tips
Landleven puzzel Tuinfeest Landleven puzzel Tuinfeest € 16,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Bronzen musjes Bronzen musjes € 44,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Landleven almanak 2021 Landleven almanak 2021 € 12,50

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Natuurgids over natuurlijke nestkasten Natuurgids over natuurlijke nestkasten € 19,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Landleven fietsroutes

De 53 mooiste fietsroutes van Nederland ingedeeld per provincie. Met daarnaast beschrijvingen van bezienswaardigheden, handige knooproutekaartjes, fietstips én heerlijke picknickrecepten.

Bestel nu