Een imker met korfhoning

Spekrozen uit de bijenkorf

Jaren terug kreeg imker Henk Rijken de vraag van een barones of hij specifiek korfhoning had. Het maakte hem nieuwsgierig. Volgens de adellijke dame was de warmtegeleiding in een korf beter dan in een kast en dat kwam de smaak van de honing ten goede.

Bovendien zou in honing van een korf minder raat zitten dan in die uit een kast. "Ze had wel gelijk. Het heeft met de warmte in een ronde vorm te maken. Die maakt de honing smeuïger."

Henk Rijken is een imker van de oude stempel. In augustus plaatst hij zijn bijenvolkjes op de Veluwse heide en oogst hij er de mooiste ‘spekrozen’, natuurlijke honingraten uit de bijenkorf. Als korfimker heeft Henk oog en oor voor zijn bijen, niet in de laatste plaats omdat hij niet eventjes in de korf kan kijken wat er binnenin gebeurt.

Dat er vooroordelen bestaan tegen een korf kan Henk Rijken wel verklaren. Om de honingraat uit een korf te halen moeten de bijen eruit. “Honderd jaar terug werden daarom de bijen in een korf afgezwaveld, gedood. Later werden ze verdoofd met lachgas en in een jaagvat gedaan. Dat bleek niet zo’n goede methode te zijn, want de koningin kwam daarna in het voorjaar slecht aan de leg. De beste methode en die bestaat al zo lang als ik weet, is het aftrommelen of kloppen. Voor wie dat onder de knie heeft, kost het een fractie van een seconde om de bijen te verhuizen, zonder dat er maar één bij sterft.”

Landleven special Moestuin

Meer over over ecologische oplossingen als mulchen en swales, hoe je het seizoen vervroegt en de zonnewarmte optimaal in je moestuin vangt lees je in onze nieuwe special Moestuin. Een bewaarnummer met bruikbare tips voor het zelf verbouwen van groente ... Maar vooral lees je hoe je er, als het dan tijd is om te oogsten, de lekkerste gerechten van maakt. Want een mooie oogst eet je gewoon lekker op!
Prijs: €7,95.