Tuin & Erf

Filter op:
Fazantbes: sierlijke en smakelijke heester

Fazantenbes (Leycesteria formosa) wordt ook wel caramelbes, chocobes of grootmoeders oorbellen genoemd. Die naam dankt de heester aan zijn bijzondere hangende bloemen. Fazantbes is niet alleen een sierlijke en gemakkelijke plant voor in je tuin, maar geeft ook zeer smakelijke vruchten.

Door Linde Peters
Phacelia: een lekkernij voor bijen

Phacelia (Phacelia tanacetifolia) wordt ook wel bijenvoer genoemd. Die naam is niet toevallig gekozen, want bijen zijn er gek op. Daarnaast zijn de paarsblauwe bloemen prachtig om te zien en is phacelia een perfecte groenbemester!  

Door Linde Peters
Alles wat je wilt weten over de begonia

Begonia’s zijn heerlijk veelzijdig. Je vindt ze in alle kleuren, vormen en maten. Ze zijn geschikt als kamerplant, maar fleuren ook je tuin of balkon lekker op.

Door Linde Peters
Zo voorkom je een grasaar bij honden

Een grasaar kan voor vervelende infecties zorgen bij honden. De scherpe aartjes dringen door in de huid en blijven daar dankzij de weerhaakjes stevig zitten. Het lichaam reageert hierop met een ontsteking.

Door Linde Peters
Ridderspoor: echte blikvanger

Ridderspoor (delphinium) mag eigenlijk in geen enkele border ontbreken. Het zijn echte blikvangers. Wanneer zaai je ridderspoor? En is ridderspoor giftig?

Door Linde Peters
Een moestuin beginnen

Een moestuin beginnen kan een hele mooie aanvulling zijn voor jouw erf, maar hoe begin je eigenlijk zo’n tuin met heerlijke zelfgekweekte groenten en fruit? In dit artikel delen wij tips en informatie over de moestuin, zodat je straks zelf aan de slag kan. Meer tips over de moestuin vind je in Landleven editie mei.

Door Landleven
Boom met een verhaal: Paardenkastanje zelf gepoot

In deze serie delen lezers van Landleven het verhaal achter markante bomen op eigen erf. In deze zesde aflevering vertelt Corrie Mantel-Spaander in het Noord-Hollandse Wormer over de paardenkastanje van zoon Ruud.

Door Esther van Middendorp
Kippen houden voor dummies

Denk je ook na over de aanschaf van een paar kippen? Leer dan van de ervaringen van redacteur Angela. Ook zij koesterde de Landleven-droom om iedere ochtend eitjes te rapen uit eigen kippenhok. Om beveerde kippenkontjes door het gras te zien scharrelen. Hier vind je haar tips.

Door Angela Groenbos
Landleven kipkiezer: welk kippenras past bij mij?

Een gezellige kip, van een mooi formaat, die lekkere eitjes legt én een prachtig verenkleed heeft. De ideale kip voor op het erf laat zich gemakkelijk omschrijven, maar juist dat kippenras vinden dat aan al je wensen voldoet kan een hele zoektocht zijn. Het aanbod is groot, de mogelijkheden eindeloos. Landleven maakte een selectie en helpt je met deze kipkiezer alvast een eindje op weg.

Door Esther van Middendorp
Vogelverschrikker: held op stokken

Het zijn de bewakers van het land. Ze staan star en onbeweeglijk in het veld. Eenzaam en verlaten, maar toch sterk en moedig in hun missie om de gewassen te beschermen tegen de schade die vogels kunnen aanrichten. Vogelverschrikkers zijn nuttig, sieren het landschap en geven een lach op het gezicht: “Als je een vogelverschrikker ziet, word je toch altijd een beetje blij. Of je denkt: wat een raar ding. Er gebeurt in ieder geval iets met je!”

Door Landleven
Iedere dag een jersey koe dans

In een gehuurde stal en met veel liefde voor de grootogige jerseys zijn Sander en Cynthia gestart met hun melkveehouderij. Het is een avontuur met veel onzekerheden. “Zoiets opzetten is niet van je pakt het uit de lucht en kunt boeren”, legt Sander nuchter uit. De jerseykoeien geven melk met een hoog eiwit- en vetgehalte, zijn voordelig klein en bovenal levendig. Zodra het weer dit toelaat lopen ze buiten en dan is het feest. Cynthia: “In het voorjaar kijk ik iedere dag naar een koeiendans.”

Door Landleven
Vergeet-mij-nietje in de lenteborder

Vergeet-mij-nietjes zijn dankbare gasten voor je voorjaarsborders. De frêle bloemen combineren prachtig met statige voorjaarsbollen als tulpen. Snel na hun bloei sterven de plantjes af, maar tegen die tijd kunnen de latere vaste planten ze met hun uitlopende groen uit het zicht houden.

Door Angela Groenbos