Een kopje koffie met chocoladebonbons

Vleugje nostalgie met heerlijke koffierecepten op een rijtje

Waar zouden we zijn zonder ons dagelijkse bakje koffie? Je drinkt het om wakker te worden, om tien uur om even pauze te nemen van het werk op het land en om drie uur in de tuin om van het zonnetje te genieten. Door de jaren heen zijn er steeds meer variaties en toevoegingen gekomen voor je kopje koffie. We nemen je in dit artikel mee terug naar een stukje nostalgie en delen heerlijke koffierecepten met je.

Pas in de zeventiende eeuw bereikte de geur van koffie Nederland. Nu kun je dit warme drankje in verschillende variaties en toevoegingen krijgen, bijvoorbeeld met een heerlijke karamelsiroop, waarvan je een beetje in de koffie schenkt. Maar wie dacht dat siroop voor in de koffie echt iets van deze tijd is heeft het mis.

Voor dit stukje geschiedenis keren we terug naar de tijd van Napoleon, waar koffie- en thee schaarste heerste. Een vervanger van koffie was koffiecichorei, gemaakt van de wilde kruid cichorei. Toen de koffie weer in geruime hoeveelheid te verkrijgen was bleven de mensen cichorei gebruiken als toevoeging voor hun bakje koffie.

Koffijstroop

De voorganger van de siropen die we tegenwoordig in onze koffie doen was de nostalgische koffijstroop van Buisman. In 1867 maakte Herman Buisman de allereerste koffijstroop, wat koffie pittiger en donkerder maakte. Hierdoor hoefde de mensen minder dure koffiebonen te gebruiken. De zoon van Herman, Roelof Buisman, kwam met het idee om een huishoudverpakking naar buiten te brengen en verbeterde het recept van de koffijstroop door glucosestroop en melasse te verhitten tot 150 graden.

Koffie schaarste keerde terug in de Tweede Wereldoorlog. In 1941 werd daarom van een mix van gerst, erwten, cichorei, eikels en tulpenbollen surrogaatkoffie gemaakt, wat de normale koffie verving. Pas in 1952 kwam koffie weer helemaal vrij op de markt.

Koffierecepten

Tegenwoordig heb je allerlei verschillende koffierecepten die jouw warme bakje koffie nog net wat lekkerder maken. Zo kun je bijvoorbeeld zelf een siroop voor in de koffie maken. Of er een schep boerenijs indoen. De mogelijkheden zijn er, maar je moet wel even weten hoe je aan de slag kunt gaan. Hier delen wij enkele koffierecepten die je zelf thuis kunt proberen.

Een flesje siroop en een kopje koffie met melkschuim

1. Siroop voor in de koffie met een vleugje kaneel

Meng 250 ml water met 200 gram suiker en breng het mengsel al roerend aan de kook. 

Hier lees je het hele recept
Een glas koffie met rode rietjes en boerenvanille-ijs

2. Koffie met boerenvanille-ijs

Giet sterke koffie in kleine kopjes en schep in elke kop een bol boerenvanille-ijs.

Extra tips vind je hier
drie witte koffiemokken op een tafelkleed

3. Gekruide koffie

Een keer een leuke twist aan je koffie toevoegen? Wat dacht je van een combinatie met citrusvruchten en kruiden. Door sinaasappel- en citroenschilletjes in een pan met kruidnagels, een kaneelstokje en suikerklontjes te leggen maak je een heerlijk winters mengsel. Brandy en sinaasappellikeur maken het drankje af.

Het hele recept vind je hier
Speciale editie Appeltaarten

Iedereen houdt van appeltaart. Heerlijk, niet moeilijk om te maken en geschikt voor iedere gelegenheid. Het liefst met appels van eigen erf of van oude fruitrassen. Onze 35 lekkerste recepten en tips voor de appeloogst vind je in de Landleven speciale editie Appeltaarten! 
Prijs: €8,95.

 

kokosmatronen in een witte schaal

Ook lekker voor bij de koffie


Koffie of thee zonder een koekje erbij kan natuurlijk eigenlijk niet. Bak eens zelf koekjes voor een smakelijke en verse traktatie. Lees hier het recept voor de ouderwetse maar lekkere kokosmakronen. Wil je ook de recepten voor de citroenboterpuntjes die verrassend anders zijn, of de flapjacks die bomvol met gezonde havermout zitten?

Dit is het recept