appelkruimelcake

Appelkruimelcake

Wil je eens wat anders dan de gewone appeltaart? Probeer dan deze appelkruimelcake. Heerlijk voor een picknick in het bos op een herfstachtige dag.

Dit heb je nodig:

      Voor de bodem

  • 85 g boter
  • 100 g suiker
  • 1 ei
  • 80 g zure room
  • 1 tl vanille-extract
  • 130 g bloem
  • 1¼ tl bakpoeder
  • snuf zout
 
      Voor de appelvulling
  • 3 appels
  • sap van ½ citroen
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1 el suiker
 
      Voor de kruimellaag
  • 115 g boter, gesmolten
  • 65 g donkerbruine basterdsuiker
  • 65 g suiker
  • 1 tl gemalen kaneel
  • ¼ tl zout
  • 175 g bloem

 
 

Zo ga je te werk:

  1. Vet een vierkante bakvorm (20 x 20 centimeter) in met wat boter en bekleed de bodem met bakpapier.
  2. Bereid eerst de appels voor: was ze, verwijder de klokhuizen en snijd elke appel in twaalf partjes. Doe de partjes in een kom en meng er het citroensap, de kaneel en de suiker door. Zet even apart.
  3. Maak dan de kruimellaag. Meng de boter met de suiker, de kaneel en het zout. Roer goed door en voeg dan de bloem toe. Roer tot een dik mengsel. Zet even apart.
  4. Mix voor de cakelaag de boter met de suiker romig en bleek. Voeg het ei, de zure room en het vanille-extract toe en mix dit er goed door. Zeef de bloem boven de kom met het bakpoeder en het zout. Meng met een spatel tot de bloem is opgenomen.
  5. Schep het cakebeslag op de bodem van de bakvorm en strijk uit tot een egale laag. Verdeel de appelpartjes erover, samen met de vloeistof uit de kom.
  6. Wrijf het kruimelbeslag tussen uw vingers tot grove kruimels en verdeel over het geheel. Bak de cake in een voorverwarmde oven op 175 graden in 50 tot 55 minuten mooi goudbruin.
  7. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en bestrooi voor het serveren met wat poedersuiker.