appelboterkoek op plank

Appelboterkoek

Wil je eens wat anders dan de gewone appeltaart? Probeer dan eens deze heerlijke appelboterkoek.

Dit heb je nodig:

  • 250 g boter, zacht
  • 325 g fijne kristalsuiker
  • 250 g bloem
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 2 appels (goudrenet)
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 4 bolletjes stemgember
  • 1 el siroop uit het potje stemgember
  • 1 flinke el abrikozenjam

 
 

Zo ga je te werk:

  1. Vet een vierkante bakvorm (22 x 22 centimeter) in met wat boter en bekleed de bodem met bakpapier. Klop de zachte boter met 250 gram suiker tot het bleek en romig wordt.
  2. Voeg de bloem, het ei en het zout toe en meng tot een soepel deeg. Duw het deeg in de vorm tot een egale laag.
  3. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in blokjes.
  4. Meng de stukjes appel in een kom met de resterende 75 gram suiker en de kaneel. Verdeel de appelstukjes over het deeg.
  5. Snijd de gemberbolletjes in stukjes en verdeel deze samen met de siroop ook over het deeg.
  6. Bak de boterkoek in een voorverwarmde oven op 180 graden in ongeveer veertig minuten mooi goudbruin.
  7. Bestrijk na het bakken met wat abrikozenjam voor een glanzende laag. Laat afkoelen in het bakblik en snijd voor het serveren in stukjes of ruiten.

Landleven almanak 2023

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels.

Bestel hier