Langzaam gestoofd lamsvlees

Langzaam gestoofd lamsvlees

Heel langzaam gegaard lamsvlees met savooiekool, dat is echt fijn winters eten. Romige, gekookte polenta past hier perfect bij, maar u kunt het ook met aardappelpuree of gekookte aardappels eten.

Dit heb je nodig:

  • 750 g lamsstoofvlees (bijv. nek of schouder)
  • zout en versgemalen peper
  • olijfolie
  • 2 uien, grof gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden
  • 1 grote winterwortel, in stukjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 glas rode wijn
  • 1 blikje gepelde tomaten
  • 3 laurierblaadjes
  • paar takjes rozemarijn en tijm
  • ½ savooiekool, in repen gesneden

Zo ga je te werk:

  1. Haal het vlees tijdig uit de koelkast en snijd het in stukjes van ongeveer 3 bij 3 centimeter. Bestrooi het met zout en versgemalen peper.
  2. Verwarm een scheut olie in een braadpan met dikke bodem en bak het vlees aan op middelhoog vuur.
  3. Haal uit de pan als het mooi bruin is en leg op een bord. Doe opnieuw een scheut olijfolie in de pan en fruit de uien, de bleekselderij en de wortel aan. Roer af en toe.
  4. Voeg na een minuut of tien de knoflook toe en laat nog even meebakken. Doe het vlees bij het groentemengsel in de pan; voeg nog een snuf zout toe.
  5. Doe de rode wijn en de gepelde tomaten erbij en voeg ongeveer een halve liter water toe. Doe er de laurier, de rozemarijn en de tijm bij en breng aan de kook.
  6. Als het kookt, draai dan het vuur heel laag en laat de stoofpot ongeveer drie uur zachtjes stoven. Roer af en toe door.
  7. Voeg daarna de kool toe en laat deze nog een kwartier mee garen. Breng op smaak met zout en peper en serveer met gekookte polenta of aardappelpuree.

Landleven special Streekgerechten

Ooit van eierballen, drabbelkoeken en vlammenkouk gehoord? Of misschien ken je wel slemp, jan-in-de-zak of nonnevotten? Het zijn allemaal traditionele Nederlandse streekgerechten. Wij verzamelden de beste recepten van vroeger, uit alle windstreken van Nederland.
Voor maar € 7,95.