Custardpuddinkjes met rabarber

Custardpuddinkjes met rabarber

De lichtroze stengels van geforceerde rabarber worden afgedekt en beschermd door een terracotta pot. In de pot is het donker en relatief warm; daardoor kunt u eerder oogsten en zijn de stengels zachter, zoeter en delicater van smaak. Met geforceerde rabarber maakt u al vroeg in het seizoen deze heerlijke custardpuddinkjes.

Sjiek weekendtoetje

Custard en rabarber zijn een klassieke Engelse combinatie. Je kunt rabarber eten met custardvla, maar door van de custard een puddinkje te maken krijg je een sjiek weekendtoetje.

Dit heb je nodig:

Ingrediënten

  • 3 blaadjes gelatine
  • 400 ml volle melk
  • 1 vanillestokje, opengesneden
  • 75 g suiker
  • 3 eidooiers
  • 4-5 stengels rabarber
  • paar el suiker

Zo ga je te werk:

Bereidingswijze

  1. Week de gelatineblaadjes in ruim koud water.
  2. Doe de melk met het vanillestokje in een pan en breng langzaam tegen de kook.
  3. Klop ondertussen met een garde de eidooiers en de suiker los.
  4. Haal de melk van het vuur en verwijder het vanillestokje.
  5. Giet een dun straaltje van de hete melk al kloppend met een garde bij het eimengsel.
  6. Als het goed gemengd is, voeg dan al kloppend de rest van de melk toe.
  7. Giet het mengsel terug in de pan en verwarm al roerend op een laag vuur tot het dikker wordt.
  8. De custard is klaar als hij een temperatuur van 75 graden heeft of als u met een houten lepel door het midden een streep kunt trekken.
  9. Verwarm een scheutje melk in een pannetje en haal van het vuur.
  10. Knijp de blaadjes gelatine uit en los ze al roerend op in de warme melk.
  11. Voeg deze toe aan de custard en roer goed door.
  12. Spoel vier puddingvormpjes om met koud water en verdeel de custard over de vormpjes.
  13. Dek af en laat de puddinkjes een paar uur (of een nacht) opstijven in de koelkast.
  14. Snijd de rabarber in stukken van 7-10 centimeter en leg ze met een bodempje water en enkele eetlepels suiker in een pan.
  15. Zet op het vuur, met het deksel erop, en stoof ze in een minuut of tien zacht.
  16. Laat ze niet kapot koken.
  17. Stort de puddinkjes op mooie bordjes.
  18. Dat doet u het handigst door de vormpjes even in een badje warm water te houden.
  19. Verdeel de rabarber, warm of koud, over de bordjes en serveer.

Tekst en fotografie: Anna Rubingh

Landleven special Zuivel


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.