Pompoen karamel in een potje

Pompoen karamel

Pompoen karamel. De herfst is bij uitstek het seizoen dat ons een overvloedige oogst geeft. Landleven dook de keuken in en maakte deze verrassende recepten met en voor pompoen!

Dit heb je nodig:

Ingrediënten

 • 200 g kristalsuiker
 • 75 ml water
 • 90 g boter, in blokjes
 • 125 ml slagroom, ongeklopt
 • 2 tl pumpkin spice mix
 • Eventueel een snuf (Maldon)zout

Zo ga je te werk:

Bereidingswijze

 1. Meng de suiker met het water in een pan met een dikke bodem.
 2. Draai de pan heen en weer zodat de suiker en het water mengen, maar roer niet. Zet de pan op middelhoog vuur en blijf erbij staan.
 3. Laat de suiker karamelliseren tot het geheel mooi amberkleurig is, dit duurt zeker vijf minuten. Roer nooit in de pan en laat de suiker ook niet verbranden (dan wordt het té bruin en krijgt het een verbrande geur).
 4. Als de kleur van de karamel mooi is, zet dan het vuur lager. Voeg de boter toe en roer zachtjes. Voeg nu ook de slagroom toe en roer met een garde (schrik niet, want het gaat flink borrelen). Laat de karamel nog even inkoken als hij nog dun lijkt (als hij afkoelt, wordt hij nog dikker).
 5. Voeg de specerijen toe en als u wilt nog een snuf zout; roer erdoor. Giet de karamel in een schone jampot en laat afkoelen.
 6. Bewaar de karamel als hij is afgekoeld in de koelkast. De karamel is lekker als vulling of topping van taart, maar ook bij ijs, op appeltaart, op de slagroom of in de koffie.​Tip: Ook in hartige gerechten kunt u een schepje toevoegen, denk aan een stoofpot, hachee of rodekool.