Uientaartjes met ansjovis

Hartige uientaartjes met ansjovis

Op een heerlijke zomersedag picknicken in het gras. Vul je mand met deze heerlijke uientaartjes met ansjovis. Een keer wat anders in de picknickmand!

Dit heb je nodig

  • 1 kg uien, in dunne ringen gesneden
  • scheut olijfolie
  • 1 el verse tijmblaadjes
  • versgemalen zwarte peper
  • 6 plakjes bladerdeeg (diepvries)
  • 1 ei, losgeklopt
  • 6 ansjovisjes (uit een potje)
  • 6 kalamata-olijven

Zo ga je te werk

  • Giet een flinke scheut olijfolie in een (gietijzeren) braadpan en bak de uien op een halfhoog vuur aan terwijl je af en toe omschept. Het duurt wel zo’n half uur tot drie kwartier tot ze zacht, goudbruin en gekaramelliseerd zijn, maar het is zeker de moeite waard: dit geeft de smaak aan de taartjes! Voeg op het laatst de tijm en versgemalen peper toe. Laat de uien wat afkoelen.
  • Haal het bladerdeeg uit de vriezer. Laat de plakjes iets ontdooien. Leg een plakje voor je neer met een punt naar beneden. Snijd nu links en rechts op 1 centimeter van de rand het bladerdeeg door, maar snijd de bovenste en de onderste punt beslist niet door! Laat bij beide punten 2 centimeter vrij. ‘Klap’ nu de vrijgekomen rechterrand om naar links, en de linkerrand naar rechts. Zo krijg je als het ware een bladerdeegbakje met een rand (kijk goed naar de foto). Herhaal met de andere plakjes bladerdeeg.
  • Leg de bladerdeegbakjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrijk de rand met het losgeklopte ei.
  • Vul de bakjes met de gebakken uien en leg op elk taartje een ansjovisfiletje en een olijf.
  • Bak de taartjes in een voorverwarmde oven op 200 graden in 20 tot 25 minuten mooi goudbruin.