bord met daarop risotto, geroosterde koolraap en winterpeen

Risotto met koolraap

De koolraap is een groente waar veel mensen niet zo goed weten wat ze er mee aan moeten. Maak koolraaprisotto met winterpeen en Friese nagelkaas. Heerlijk en eens wat anders. 
Bereidingstijd: 1 uur en 15 min.

Dit heb je nodig:

  • 1/2 koolraap
  • 2 flinke winterpenen
  • 2 el olijfolie
  • Zout en peper
  • 50 g roomboter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 300 g risottorijst
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • Handjevol verse salie, fijngehakt
  • 200 ml witte wijn
  • 100 g Friese nagelkaas, geraspt
  • 1 l warme bouillon

Zo ga je te werk:

  1. Was de koolraap en de winterpeen, schil ze en snijd ze in blokjes van 1 cm. 
  2. Meng de winterpeen en de koolraap in een ruime ovenschaal met de olijfolie en bestrooi met zout en peper
  3. Rooster de groentes een half uur in een voorverwarmde oven op 200 graden. 
  4. Haal de groentes uit de oven en verhaal de oventempratuur naar 180 graden
  5. Doe de boter in een ruime koekenpan en laat langzaam smelten.
  6. Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze vijf minuten tot hij glazig, maar niet bruin is. 
  7. Voeg de rijst, salie en knoflook toe en laat een paar minuten meegaren. 
  8. Voeg de geroosterde groentes toe, samen met 75 g van de kaas. 
  9. Roer tot alles gemengd is.
  10. Schep nu alles terug in de ovenschaal en voeg ook de hete bouillon toe.
  11. Roer alles nog goed door. 
  12. Bak de risotto ongeveer drie kwartier, onafgedekt, op 180 graden. 
  13. Strooi er voor het serveren de overgebleven kaas over. 

Landleven Wandelroutes

In Landleven Wandelroutes vind je meer dan 50 prachtige wandelroutes in alle provincies van Nederland, samengesteld in samenwerking met Wandelzoekpagina. Naast de beschrijving van de wandelroutes staan QR codes waarmee je een jaar lang gratis toegang krijgt tot de betreffende, meest actuele routebeschrijving.