boterham met kaas, mangochutney en sla

Mangochutney

Mangochutney is een van de bekendste chutneys. Leuk om te maken als de groenteboer op de markt de mango's eens in de aanbieding heeft.
Bereidingstijd: 120 min. 

Dit heb je nodig:

  • 1 kg mango's (schoongemaakt gewicht)
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 uien, fijngesneden
  • Verse gember, ter grootte van een duim, fijn geraspt
  • 10 kardemompeulen, gekneusd
  • 1 kaneelstokje
  • 1/2 tl komijnzaad
  • 1/2 tl korianderzaad
  • 1/2 tl gemalen kurkuma
  • 2 zure appels in stukjes
  • 500 ml water
  • 375 ml wittewijnazijn
  • 400 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl zout

Zo ga je te werk:

  1. Schil de mango's en snijd het vruchtvlees van de pit.
  2. Snijd het vruchtvlees in stukjes.
  3. Verwarm de olie in een grote pan en bak de ui een paar minuten aan.
  4. Voeg de gember toe en zet het vuur lager. 
  5. Laat de ui zo'n tien minuten rustig bakken.
  6. Zet het vuur weer wat hoger.
  7. Voeg nu alle specerijen behalve de kurkuma toe en bak ze aan.
  8. Voeg dan de kurkuma, de stukjes appel, het water en de mango toe.
  9. Roer het geheel goed door, breng het aan de kook en laat het zo'n half uur pruttelen. 
  10. Voeg nu de azijn, de suiker en het zout toe en laat het nog een half uur zachtjes koken.
  11. Roer regelmatig, zodat het niet aanbrandt. 
  12. De chutney is klaar als je met een houten lepel een streep over de bodem kunt trekken, en deze streep even blijft 'staan'.
  13. Schep de chutney in schone, hete potten.
  14. Draai de deksels erop en laat de potten rustig afkoelen

Landleven ovenschalen

Dit zijn unieke ovenschalen met Landleven motieven. De afmeting van de rechthoekige ovenschaal is 30,5 x 23,5 x 5,5cm hoog. De ronde quicheschaal heeft een doorsnede van 26 cm en is 4,3 cm hoog. Het is traditioneel aardewerk uit Boleslawiec in Polen. Al meer dan 200 jaar wordt dit aardewerk gegoten, met de hand afgewerkt en door lokale ambachtslieden bestempeld, beschilderd en gedecoreerd. 

Bestel hier