4 roze waterijsjes op elkaar gestapeld

Zelf ijs maken: hoe doe je dat?

Zelf ijs maken is niet alleen erg leuk, het is ook niet moeilijk. Je kunt ijs met en zonder ijsmachine maken. Bekijk hier de bereidingswijzen en heerlijke recepten.

Zelf ijs maken is een koud kunstje. Je kunt ijs maken met een zelfvriezende ijsmachine, met een ijsmachine met koelelement of zonder ijsmachine. Volg een van onderstaande bereidingswijzen.

Foto: ijs in elk seizoen, Modeste Herwig.

Zelfvriezende ijsmachine

Een zelfvriezende ijsmachine is eigenlijk een minivriezer; het apparaat heeft een koeleenheid die ervoor zorgt dat de roerkom ijskoud wordt. Met behulp van schoepen wordt het ijs geroerd. De meeste zelfvriezende ijsmachines bereiden het ijs in 30 minuten.
 

IJsmachine met koelelement

Deze machines zijn een stuk goedkoper, ze hebben een los koelelement dat je apart in de vriezer moet leggen zodat het bevriest. Zorg dat het koelelement echt goed bevroren is; hiervoor moet het minimaal 24 uur in de vriezer. In ongeveer een half uur is het ijs klaar.
 

IJs maken zonder ijsmachine

Je kunt ook ijs maken zonder ijsmachine, als je tenminste een goede vriezer hebt. Doe het ijsmengsel in een diepvriesdoos die in de vriezer past. Roer het ijs ongeveer elk half uur door met een vork, of liever nog met een garde. Een goed moment om te roeren is als je ziet dat het mengsel aan de rand van de bak bevroren raakt maar in het midden nog een beetje vloeibaar is. Voor ijslolly’s, parfait, granité en slush is een ijsmachine niet nodig.
 

IJsrecepten

Recept Druivenijs met citroenverbena

Druivenijs met citroenverbena

Dit heerlijke druivenijs met citroenverbena is niet alleen bijzonder, maar smaakt ook nog eens geweldig.

NAAR RECEPT
Drop-ijs recept

Drop-ijs

Zelf drop-ijs maken gaat heel gemakkelijk en snel. Je tovert in een handomdraai een heel bijzonder en verrassend toetje op tafel.

NAAR RECEPT
Yoghurtijs met citroen recept

Yoghurtijs met citroen

Maak fris yoghurtijs met citroen, zonder ijsmachine of ingewikkeld gedoe. Je hebt alleen verse boerenzuivel, suiker en citroen, en een mixer nodig.

NAAR RECEPT
Komkommerijs met munt

Komkommerijs met munt

Tuinjournalist Modeste Herwig liet zich inspireren door de seizoenen en creëerde heerlijke zomerse ijsjes. De ingrediënten voor deze ijsjes kwamen uit eigen tuin.

NAAR RECEPT