Zo ga je te werk:
- Gebruik het kooknat van de eerder gekookte asperges of kook verse asperges. Daarvoor was je de asperges en schilt ze. Snijd de houtige onderkant eraf. Breng de asperges samen met de schillen en de onderkanten aan de kook in een ruime pan met de bouillon. Zet het vuur lager als de bouillon kookt. Haal na een kwartier de asperges uit de pan en laat de rest nog een half uur rustig pruttelen. Schenk de bouillon door een zeef en bewaar het vocht. Snijd de gekookte asperges in stukjes.
- Laat de boter nu smelten in dezelfde pan. Voeg de bloem toe en bak deze enkele minuten zachtjes mee.
- Voeg nu scheut voor scheut de bouillon of het aspergenat toe terwijl je blijft roeren met een garde.
- Voeg ongeveer de helft van de gare aspergestukjes toe en laat ze nog tien minuten zachtjes meekoken.
- Mix er met een staafmixer een gladde soep van.
- Voeg de overige aspergestukjes en eventueel de slagroom toe en laat meewarmen.
- Breng op smaak met zout, peper en versgeraspte nootmuskaat.
Schep de soep in kommen en serveer met stukjes uitgebakken ontbijtspek. Ook lekker met stukjes gerookte zalm of partjes gekookt ei, als je niet van spek houdt.