Basisrecept voor inmaken in zoetzuur
Inmaken is niet moeilijk als je deze gebruiksaanwijzing volgt. Gebruik altijd brandschone, droge potten en onbeschadigde deksels. Dit kunnen prima hergebruikte potten zijn. De algemene werkwijze is als volgt:
- bereid de groentes voor (wassen of schillen, in stukjes snijden, eventueel voorkoken);
- leg de groentes in de potten en voeg kruiden, specerijen of smaakmakers toe aan elke pot;
- druk de groentes goed aan: er past meer in een pot dan je denkt;
- giet de potten nu tot 1 centimeter onder de rand vol met het kokendhete zoetzure mengsel (zie verderop in het recept);
- tik even met de potten op het aanrecht zodat eventuele luchtbellen verdwijnen en draai de deksels dicht;
- eventueel kun je de potten voor de zekerheid nog een half uurtje wecken (op 90 graden), maar dit is niet noodzakelijk.
Je kunt de groentes direct eten, maar na een week of twee zijn ze pas goed op smaak. De potten zijn in ieder geval een half jaar houdbaar. Geweckte potten zijn zeker een jaar houdbaar.