Traditionele stoofpeertjes

Traditionele stoofpeertjes

Maak eens ouderwetse stoofpeertjes zonder wijn, met bessensap en specerijen. Het huis gaat er heerlijk van geuren en de peertjes smaken heerlijk bij allerlei gerechten.
Bereidingstijd: 2 uur

Dit heb je nodig voor ouderwetse stoofpeertjes

  • 1,5 kg stoofpeertjes, schoongemaakt gewicht
  • 250 ml bessensap, uit eigen inmaak of van de winkel
  • water
  • 2 kaneelstokjes
  • naar keuze: steranijs, kardemompeulen, kruidnagel
  • eventueel suiker

Zo ga je te werk voor ouderwetse stoofpeertjes

  1. Schil de stoofperen, verwijder de klokhuizen en steeltjes en snijd het vruchtvlees in partjes.
  2. Leg de partjes in een pan en giet er het bessensap bij en water, net zoveel tot de peertjes onderstaan.
  3. Voeg de kaneelstokjes toe en de overige specerijen naar keuze. Extra suiker toevoegen mág, maar hoeft niet.
  4. Breng het geheel aan de kook, draai het vuur lager en kook de peertjes op zeer laag vuur tot ze mooi gaar zijn (dit kan wel 1 tot 1,5  uur duren).
  5. Serveer de peertjes direct of bewaar ze in potten.

Tip: het is ook lekker om een reepje citroen- of sinaasappelschil aan de pan toe te voegen.

Stoofpeertjes inmaken

Stoofpeertjes kun je prima inmaken. Schep de perenpartjes in schone, droge weckglazen en vul de potten af met het kookvocht tot ongeveer 1 centimeter onder de rand. Veeg de randen van de glazen schoon, leg er een ring op en het deksel en sluit af met de klemmetjes. Weck de peren 30 minuten op 90 graden.

Tip: Als je de peren en het vocht kokendheet in de potten doet, is wecken niet per se nodig. Sluit dan de potten met de (schroef)deksels en laat ze rustig afkoelen.

Zelfgemaakte hangop met stoofpeertjes en muesli.
Zelfgemaakte hangop met stoofpeertjes en muesli. Foto: Otto Kalkhoven

Hangop met stoofpeertjes en muesli

Een lekkere serveertip: zelfgemaakte hangop met afgekoelde stoofpeertjes en notenmuesli!

Broodje geitenkaas met rucola en stoofpeer.
Broodje geitenkaas met stoofpeer. Foto: Otto Kalkhoven

Boerenbrood met geitenkaas, rucola en stoofpeer

Snijd dikke plakken van een boerenbrood. Verbrokkel wat zachte geitenkaas en verdeel deze over de sneetjes brood, samen met een handjevol gewassen rucola en wat grof gesneden stoofpeertjes. Maak af met een scheut lekkere olijfolie en versgemalen zwarte peper.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.