Zo ga je te werk:
1. Maak de wortel, de ui en de bleekselderij schoon en snijd ze in grove stukken. Giet een scheut olijfolie in een flinke pan en bak de groentes zachtjes aan. Schil het stukje gember en rasp het fijn. Maak de knoflook en de peper ook schoon en snijd deze in kleine stukjes. Voeg toe aan de groentes, samen met de fijngehakte basilicumsteeltjes, het korianderzaad en de kruidnagels. Breng goed op smaak met zout en peper. Laat alles een kwartier rustig bakken.
2. Voeg dan de gewassen en in vieren gesneden tomaten toe en het water. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager en laat het heel zachtjes ongeveer een uur pruttelen.
3. Voeg dan de basilicumblaadjes toe en maak er met de staafmixer een gladde saus van. Giet deze twee keer door een zeef. Doe de saus in een schone pan en voeg de azijn en de suiker toe. Breng weer aan de kook, zet het vuur lager en laat pruttelen tot de saus de goede dikte heeft. Dit kan nog wel 1 tot 2 uur duren.
4. Kijk zelf naar de saus of deze al dik genoeg is. Is de saus nog dun? Laat haar dan wat langer pruttelen. Proef de saus en voeg eventueel nog wat extra zout en peper toe.
5. Giet de saus in de schone flessen, draai de doppen erop en laat rustig afkoelen. Na een week is de ketchup lekker op smaak. Ongeopend blijft de ketchup zeker een half jaar goed. Bewaar een geopende fles in de koelkast.
Tips:
- Varieer gerust met de groentes: gebruik een rode paprika of een ander soort ui, of voeg een halve venkel toe. Variëren met specerijen en kruiden kan ook: mosterdzaad, selderijzaad, kaneel en laurierblad zijn ook erg lekker.
- Voor een iets mildere ketchup halveer je de hoeveelheid azijn.
- De suiker kun je ook weglaten, vooral als de tomaten van zichzelf veel smaak hebben.