Geheim recept
Ook Marijke wil haar geheim niet prijsgeven, maar ze wil wel in het algemeen vertellen hoe je de clotted cream – of zoals zij het noemt scoontjesroom – maakt.
“Ik begin met de warme melk die rechtstreeks van de koe komt. Die laat ik opromen. Dat betekent dat je de melk gewoon een tijdje laat staan en dan komt de room vanzelf bovendrijven. De room schep ik eraf en laat ik inkoken.”
Dit langzame en langdurige inkoken is een nauwkeurig proces, waar ook het oog van de meester én de ervaring om de hoek komt kijken. “Wanneer het precies goed is ga ik niet verklappen”, lacht Marijke. “Maar ik kan je vertellen dat het urenlang duurt, zo’n vier tot zes uur meestal.”
Als Marijke de room heeft goedgekeurd, zeeft ze de dikke room van de ondermelk. De dikke, ingekookte room verpakt ze vervolgens in mooie potjes. Tot slot komt daar een zelf ontworpen etiket op, mét lokale-klederdrachtmotief, en kunnen de potjes de winkel in.