Zo ga je te werk:
- Meng het zelfrijzend bakmeel met het bakpoeder in een kom.
- Doe er de boter bij, in blokjes gesneden, en wrijf met je vingers tot het mengsel op broodkruimels lijkt.
- Roer er de suiker door.
- Breek het ei in een maatbeker, klop het los en voeg zoveel melk toe tot je 100 milliliter hebt.
- Voeg het mengsel toe aan de overige ingrediënten en roer met een houten lepel tot een plakkerig deeg.
- Strooi wat bloem over je werkblad en leg hier het deeg op.
- Druk het uit tot het ongeveer 2 centimeter dik is.
- Steek er scones uit met een ronde steker (diameter 5 centimeter).
- Steek de scones recht naar beneden uit; draai niet met de steker, anders rijzen de scones niet goed.
- Vorm van het overgebleven deeg ook nog scones.
- Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze zo’n acht minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden.
Tip: het deeg moet echt een beetje plakkerig zijn voor het beste resultaat, voeg eventueel nog een scheutje melk toe. Roer, meng of kneed het deeg niet té veel, dan worden de scones taai.
Serveer de scones met (zelfgemaakte) jam en clotted cream.
Clotted cream is dikke Engelse room, verkrijgbaar in grote supermarkten.
Je kunt hem ook zelf namaken. Meng daarvoor 125 milliliter lobbig geklopte slagroom met 125 gram mascarpone in een mixer en klop het stijf.