Morellen overscheppen in een schaal

Morellen inmaken in 6 stappen

Elk jaar maakt Marie-José Mol morellen in tot amaretta. "Ik heb het recept ooit gekregen van een buurvrouw toen we hier kwamen wonen. Je mengt de kersen met azijn en daarna suiker, maar je kookt ze niet. Ze heeft het recept de naam ‘amaretta’ gegeven, waarschijnlijk een verbastering van ‘amarenen’. Ik ben benieuwd of er lezers van Landleven zijn die dit recept ook kennen, want volgens mij is het echt uniek!” Hier deelt Marie-José het recept.

Stap 1
Pluk drie kilo kersen. Ontdoe ze van de steeltjes, maar ontpit ze niet. Was ze goed en doe ze in een pot of diepe bak (een plastic afwasteil werkt ook goed).

Stap 2
Giet nu blanke natuurazijn over de kersen, net zoveel tot de kersen helemaal onderstaan. Dek de kersen af met een theedoek en laat het zo 24 uur staan. Niet in de koelkast, maar wel op een redelijk koele plek, in de kelder bijvoorbeeld. Roer de kersen af en toe door.

Stap 3
Schep de morellen met een spaan eruit en leg ze in een andere schaal. Gooi de overgebleven azijn niet weg! Je hebt het nog nodig en kan de rest gebruiken voor een volgende lading morellen of bij de bereiding van dressings, bij rode kool, bietjes of stoofpeertjes. Dat is echt lekker, omdat de azijn al een heerlijke kersensmaak heeft.

Stap 4
Meng de kersen nu met drie kilo suiker (op elke kilo kersen één kilo suiker). Roer het goed door.

Stap 5
Voeg nog een kopje van de azijn toe. Gewoon om het wat vochtig te maken. Roer het door, dek het af met een theedoek en laat dan alles weer 24 uur staan.

Stap 6
Schep de morellen met het vocht in brandschone, droge potten. Let op dat je ook de suiker die onderin de schaal zit, erbij schept. Dus ook goed onderuit de schaal scheppen. Veeg vervolgens de randen schoon en doe de deksels erop. Bewaar de potten in de kast of in de kelder. De eerste weken schud je de potten af en toe, om de suiker op te lossen. Na een half jaar zijn de amaretta klaar. Zowel de amaretta als sap zijn heel erg lekker door de yoghurt of over ijs.

Marie-José: "Het is echt een traktatie om hartje winter een beetje 'zomer' te hebben. Het sap kun je ook nog gebruiken als frisse aanmaaklimonade en soms maak ik er een kersenshake mee. Dan meng ik in de blender roomijs met yoghurt, ontpitte kersen, een scheutje van het sap en wat slagroom."

Landleven special Plukgeluk

Boerenbloemen zijn precies zoals bloemen bedoeld zijn. Misschien niet heel stijlvol of verfijnd maar des te kleurrijk en vrolijk. In deze special vind je alles over traditionele erfbloemen als dahlia’s, narcissen, seringen, lupines en stokrozen. Met tips op het gebied van standplaats en verzorging en de mooiste foto’s van tuinen vol boerenbloemen!
Prijs: € 8,95