Salade met stukjes oud brood, tomaatjes en basilicumblaadjes

Toscaanse broodsalade

Toscaanse broodsalade gemaakt van oud brood. Dit gerecht is ook wel bekend onder de Italiaanse naam panzanella. Dit gerecht is zo lekker dat ik er soms brood oud voor laat worden.
bereidingstijd: 15 min.

Dit heb je nodig:

  • 1 ciabattabrood (mag oud zijn)
  • 1 teentje knoflook
  • 500 gr verse tomaten
  • handjevol basilicumblaadjes
  • 5 el olijfolie
  • 5 el rode wijnazijn
  • 1 tl suiker
  • wat zout en peper naar smaak

  1. Snijd het brood in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Rooster de blokjes in een droge koekenpan tot ze wat knapperig zijn.
  2. Snijd het teentje knoflook doormidden en smeer hier de binnenkant van een grote saladeschaal mee in. Leg er de stukjes brood in.
  3. Snijd de tomaten doormidden of in vieren. Gebruik het liefst verschillende soorten tomaten; een combinatie van geel en rood geeft een vrolijk effect.
  4. Voeg alle overige ingrediënten toe en meng alles goed door elkaar.
  5. Serveer direct of bewaar de salade tot gebruik in de koelkast.